Dnes jsem díky adventní výzvě udělala nepečené kuličky ze sušeného
ovoce...zvládla jsem je v polední pauze a ještě musím uznat, že i když
jsem je dělala poprvé a recept jsem tvořila za pochodu, výsledek mě
příjemně překvapil.
Datlovo-rozinkové kuličky
hrst rozinek, předem namočených v rumu 60 g sušeného ovoce (dala jsem meruňky a datle, nakrájené na drobné kousky) 60 g strouhaných ořechů 60 g strouhané čokolády (použila jsem mléčnou Milku) 10 g kokosu asi 30 g mletých piškotů zbylý rum z rozinek
Rozinky slijeme a rum si necháme na případné zředění směsi. Ořechy a čokoládu nastrouháme najemno, použila jsem nejjemnější struhadlo nástavce na robotu.
Přidáme kokos a ovoce, nakrájené na menší kousky, podle hustoty hmoty
přidáme buď rum na zředění nebo nasekané piškoty na zahuštění.
Tvarujeme
kuličky, které obalíme v mletých oříšcích nebo kokosu.
Obalovala jsem i v kakau s moučkovým cukrem, ale tato směs vlhne.
Nejsou to úplně pravé Carbonara, protože do nich dávám smetanu, která by tam neměla být. Ale takto jsem je začala dělat a moc nám chutnají, tak nemám důvod to měnit.
1 balení špaget (používám obyčejné Rosické) 150-200 g anglické slaniny 250 ml smetany parmazán na posypání 1 nebo 2 žloutky sušený česnek nebo česnekový Nahrom sůl, pepř
Špagety uvaříme v osolené vodě s kapkou oleje doměkka a scedíme. Na pánvi vyškvaříme na menší kousky nakrájenou slaninu a odložíme stranou.
Do menší mísy nalijeme smetanu, přidáme žloutek, sůl, pepř a česnekové koření a prošleháme dohromady metličkou.
Všechno smícháme s trochou parmazánu a už nevaříme, podáváme posypané strouhaným parmazánem.