pondělí 29. února 2016

Zapečená brambora se sýrem a anglickou...


Až budete chtít udělat radost manželovi, dětem...no prostě komukoliv a jste alespoň trošku trpěliví, pak je tento recept přímo stvořený pro vás...jednoduché a přitom úplně geniální jídlo... :-)

Budeme potřebovat:
5 větších brambor...nebo prostě kolik budete chtít :-) v tom případě navýšíte suroviny na naplnění
2 lžíce másla
2 stroužky česneku
plátky anglické nakrájené na menší části měla jsem 15 dkg
plátky tvrdého sýra nakrájený na menší kousky (stačil mi jeden balíček 100 g)

trochu sýra na závěrečné posypání
zakysanou smetanu,pažitku

Rozehřejeme si v menším kastrůlku máslo, česnek nakrájíme na plátky a orestujeme asi minutu. Zcedíme, ale máslo si necháme v menší mističce...

Přichystáme si větší, ideálně podlouhlé brambory a dřevěné prkénko.Brambory umyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky tak, abychom je úplně nedokrojili. V tom nám zabrání prkénko, které si dáme přímo za bramboru...Takhle nařízneme postupně všechny brambory.
Máslo v mističce osolíme a mašlovačkou potřeme místa uvnitř všech mezer v bramborách...vypadá to děsně složitě,ale je to za chvilku... :-)
Do každé druhé mezery vložíme kousek anglické a do zbytku sýr.
Dáme do trouby na 190 stupňů a pečeme asi 90 min.
Pět minut před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem a necháme ještě chvilku rozpéct...
Podáváme se zakysanou smetanou a posypané pažitkou...nemusí být, ale úplně to oživí chuť zapečené brambory....

















čtvrtek 25. února 2016

Rybičková pomazánka...

 


Když tuhle fotku uvidí přerovák který v době před sametovou revolucí trávil jarní prázdniny na Horní Bečvě, (a že nás bylo :-))bude mu to jasné...
Ano, takto krásně jsme od paní kuchařky dostávali naservírované pomazánky k večeři a náš jednoznačný favorit byla rybičková...
Nedávno jsme na ni vzpomínaly se švagrovou a mě se po ní tak zastesklo, že jsem si ji musela připomenout...

Rybičková pomazánka z Horní Bečvy

kostka másla
1-2 rybičky v oleji nebo vlastní šťávě (může být i tuňák)
1 cibulka
3 okurky
2 vajíčka natvrdo
pepř, sůl

V podstatě je to úplně obyčejná rybičková pomazánka. Fígl je v tom, že ji celou našleháte do pěny. 



Z rybiček slijeme olej nebo šťávu, a vyšeháme s máslem dohladka.Přidáme najemno nastrouhanou okurku, vajíčko, cibulku a ochutíme. Celou ještě znovu vyšleháme do pěny.
Servírujeme v ozdobných kopečcích nastříkaných zdobícím sáčkem.
Podáváme s pečivem...





středa 24. února 2016

Přerovský řízek...

Bydlím v Přerově a tak jsem se s názvem přerovský řízek tu a tam setkala...donedávna mě to nechávalo celkem chladnou, ale při jedné debatě o vaření došlo i na toto téma a dozvěděla jsem se, že je to obdoba holandského řízku, tedy směsi mletého masa se sýrem, obalenou v trojobalu, jen prostě přerovský obsahuje nějakou tu zelenou bylinku...
No abych to nezdržovala, samozřejmě, že jsem ho musela vyzkoušet, použila jsem čerstvě umleté vepřové plecko a z bylinek petrželku a pažitku.
...a ono to bylo vážně dobrý...sýr totiž zajistí perfektní šťavnatost a když si ho uděláte doma a víte, co jste do něj dali, tak je to prostě dobrota :-)




Přerovský řízek 
 na cca 15 řízečků jsem použila:

600 g vepřového masa (použila jsem plecko ) 
100 g tvrdého sýra
5 stroužků česneku
sůl, kmín drcený, majoránka
bylinky - petrželka a pažitka  

hladká mouka, vejce, strouhanka a olej na smažení

Maso nameleme na masovém mlýnku nebo použijeme hotovou směs,sýr nastrouháme na jemném struhadle.




Smícháme s prolisovaným česnekem a bylinkami. Dochutíme solí, kmínem a majoránkou.


Rukama vytvarujeme placičky.



Postupně je obalíme v trojobalu.


Pomalu smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.


Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší...

pondělí 22. února 2016

Špaldové uzlíky...

Včera jsem pekla jako součást pohoštění pro návštěvu drobné špaldové uzlíky, které nám moc chutnaly a tak se s vámi ráda podělím o recept.
Inspirovala jsem se receptem z KitchenAid blogu od Lucie :-)



 
Na cca 20 uzlíků budete potřebovat:

200 g špaldové mouky
125 g hladké mouky
175 g vlažného mléka
20 g másla
10 g droždí
1 lžíčka cukru krupice
1 lžičku soli
1 vejce
sezam, kmín, hrubou sůl a mák na posypání uzlíků....


Do malé misky dejte droždí, lžičku cukru a zalijte troškou vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek.
V míse kuchyňského robotu smíchejte prosátou špaldovou a hladkou mouku, sůl, přidejte ostatní suroviny včetně kvásku a nechejte robot zpracovat hladké těsto. Pokud se těsto lepí, přidejte trošku mouky, pokud se vám zdá příliš husté, přilijte maličko mléka. (Já jsem dala kapku mléka navíc...) 




Těsto zakryjte folií a nechejte asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na stejné díly. Pokud chcete malinké uzlíky, oddělujte kousky o váze 25g.
Pokud stačí větší, rozdělte těsto na deset dílů.
Z každého uzlíku vyválejte asi 30 cm váleček, na jednom konci naznačte uzlík a konce protáhněte do otvorů uzlíku.




Samozřejmě můžete plést pletýnky nebo jakékoliv jiné tvary :-) 
Hotové tvary dejte na plech s pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
Troubu rozehřejte na 180-200 stupňů.
Vykynuté uzlíky potřete rozšlehaným vejcem, posypte dle chuti mákem, kmínem, solí a nebo sezamem.





Dejte péct asi 15-20 min. dozlatova.


Nechejte vychladnout na mřížce.






středa 17. února 2016

"Krabí " pomazánka...

K této pomazánce jsem jsem si dlouho hledala cestu, ale moje kamarádka ji dělá často a moc dobrou, tak jsem ochutnala a musím přiznat, že i když jsem si ji trošku upravila, je to momentálně nejoblíbenější pomazánka ze všech...



"Krabí" pomazánka

1 pomazánkové máslo
2-3 lžíce majonézy, případně malinko jogurtu
1/2 pórku
1 krabí tyčinky
sůl, bílý pepř, citron

Postup je jednoduchý. Pórek a krabí tyčinky nakrájím na drobné kousky...




Smíchám s pomazánkovým máslem, zředím majonézou, ochutím citronovou šťávou, solí a pepřem. Případně je možné zředit bílým jogurtem.


Pokud dělám jako jednohubky na bílé pečivo, je dobrá s kouskem sušeného masa a citronem...


Moc dobrá je i na čerstvém chlebu ...




pátek 12. února 2016

Cheesecake...

Cheesecake...dezert, kolem kterého jsem dlouho chodila obloukem, až jednou...kamarádka na oslavu přinesla koláč, který vypadal a chutnal skvěle.
Vyptala jsem si recept a když jsem ho upekla, tak moje dcera prohlásila, že na narozeniny nechce žádný dort, ale tento cheesecake...
...a protože se narozeniny blíží, tak jsem jí ho upekla :-) 

Na cheesecake ve formě o průměru 26 cm budeme potřebovat:

*Těsto

200 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
 75 g másla
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce 
1 vanilkový cukr

*Náplň

1 šlehačka v kelímku
2 tvarohy (dávám jeden tvaroh, jedno mascarpone)
1 zakysaná smetana
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 větší vejce
2 lžíce vanilkového pudinku

Nastavíme troubu na 180 stupňů.
Suroviny jsem dáme do robotu a plochou metlou z nich uděláme drobenkové těsto, kterým vyložíme formu i s okraji. Můžete i ručně, ale chviličku to bude trvat…





Všechny ingredience na náplň smícháme dohromady (napřed cukr , tvaroh, mascarpone a smetanu a po úplném zpracování přidáme vejce) ,plochou metlou promícháme v hladkou tvarohovou směs.


Tu pak nalijeme do vyložené formy . (Mám vyzkoušeno, že nesmí být úplně plná, tak vám při stejné velikosti formy trošičku těsta zbude, ale alespoň nevyteče ven…) 



Dáme péct asi hodinu na 180 stupňů .To, že je hotový, poznáme, že se uprostřed bude těsto trochu třást. Necháme pomalu vychládnout při otevřené troubě, nejlépe do druhého dne.