úterý 31. května 2016

Toustový chleba...

Taky máte rádi pohodová rána, kdy nic nemusíte a užíváte si povalování v posteli, a potom skvělou snídani? V neděli jsem udělala svoji první letošní domácí marmeládu a pořád jsem si říkala, co ještě tomu chybí...při pohledu na toustovač v kuchyni mě to hned napadlo...Jasně, zkusím udělat toustový chleba :-D 

Projela jsem net a nejvíc mě zaujal recept od Kamily , kterou vídám i ve skupinkách o pečení chleba, a i když se recept zdá na první pohled složitý a objevují se tam slova, které třeba neznáte, opravdu je krásně napsaný a pečení šlo jako po másle.
Navíc je toustový chleba opravdu chuťově vynikající a vydrží dlouho vláčný.

Na toustový chleba budete potřebovat:

Na tangzhong:
210 g vody
50 g hladké mouky 

Suroviny odvážíme do kastůlku, a na mírném plameni zahříváme a mícháme, až směs zesklovatí a má konzistenci kaše. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.



Na omládek:
150 g hladké mouky
10 g droždí
1 lžička medu
120 ml vlažné vody nebo podmáslí

Droždí a med smícháme s vodou nebo podmáslím, přidáme mouku a necháme kynout přibližně hodinu a půl.



Do mísy robota si připravíme 
150 g špaldové mouky ( pokud nemáte nebo nechcete, použijte hladkou)
150 g hladké mouky
3 lžíce olivového oleje 
11 g soli


Přidáme tangzhong i omládek a vymícháme pomocí hnětacího nástavce těsto. 


Nelekejte se, v první chvíli vypadá strašně husté, ale během pár sekund se změní. Kdyby se vám i přesto zdálo příliš hutné, můžete přidat kapku vody.  
Mísu přikryjte igelitem nebo utěrkou a nechte hodinu kynout.

Vymažte si máslem chlebíčkovou formu.
Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a válečkem vyválejte obdélníkový tvar.

Srolujte těsto do tvaru podobném velkému rohlíku, okraje založte a vložte do chlebíčkové formy, kde si ještě pobude přibližně hodinu, hodinu a půl přikryté igelitovým sáčkem.
(Pokud časově nestíháte, můžete nechat kynout přes noc i v lednici.)


Roztopte troubu na 230 stupňů, dovnitř dejte plecháček s vodou nebo plech na zapaření, pokud jste zvyklí zapařovat troubu při pečení.
Vložte formu s těstem. ( Pokud zapařujete, chrstněte na spodní plech opatrně 100 ml horké vody a rychle troubu zavřete.)

Pečte 10 min na 230 stupňů, potom snižte na 200 stupňů, otevřete troubu a vytáhněte plecháček, případně vyvětrejte páru, pokud jste zapařovali na plechu.

Pečte ještě 20 min. Poté chleba opatrně vyklopte z formy, vraťte zpět do trouby a ještě 15 minut dopékejte.
Po vytažení nechejte vychladnout na kovové mřížce.






pondělí 23. května 2016

Bulgur se zeleninou...

Dnes jen takový rychlý oběd na téma "Co se skrývá v lednici... :-)"  V té naší zbyla z víkendového grilování paprika a cuketa...

Chtěla jsem uvařit jen takové lehké bezmasé jídlo, které by bylo vhodné do krabičky k zítřejšímu obědu. Není to žádná gastronomie, ale spíš tip na rychlý oběd...

Na bulgur se zeleninou pro tři osoby budete potřebovat:

bulgur
1 lžíci přepuštěného másla (ghí) nebo olivový olej
1 menší cibuli
2 stroužky česneku
1 mladou cuketu nakrájenou na menší kousky
2 papriku nakrájenou na menší kousky
sušená rajčata v oleji dle chuti, já jsem použila 3 kousky
sůl
koření dle chuti (použila jsem mletý kmín a salátové koření od Antonína )

Do hrnce si nasypeme 2 díly bulguru a zalijeme čtyřmi díly horké vody, osolíme a přidáme kapku olivového oleje nebo másla. Přivedeme směs k varu a za stálého míchání vaříme 2 minuty.
Odstavíme z plotny a necháme cca 20 minut dojít.

Na přepuštěném másle  lehce orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek, přidáme  na kousky nakrájenou papriku a necháme společně chvíli opékat. 


Po cca 3 minutách jsem přisypeme nakrájené kousky cukety, dochutíme solí a kořením a necháme dál restovat až do chvíle, kdy bude zelenina měkká, ale zároveň ještě křupavá. Přidáme na kousky nakrájená rajčata v oleji a lehce prohřejeme. ( Ve směsi bych si docela dobře ještě dovedla představit třeba žampiony, ale ty jsem zrovna doma neměla...)


Smícháme s připraveným bulgurem a podáváme.

pátek 13. května 2016

Makový závin...

Nevím, jak to máte vy, ale u nás se makový závin těší velké oblibě. Máme ho rádi celá rodina a docela často jsem ho kupovala u nás v pekárně. Jenže se nám zdálo, že navzdory nápisu "extra dávka máku" ho v závinu čím dál více ubývalo.
Tak jsem se rozhodla, že zkusím upéct náš vlastní, opravdu poctivý závin.

Recept na těsto jsem zkusila podle Pradobrot a nádivku jsem si udělala podle sebe.
Těsto bylo hotové během chviličky, krásně se s ním pracovalo a kdyby mi při pečení nepraskl, tak bych byla z výsledku naprosto nadšená.
Ale i přes tuto malou nedokonalost byl závin skvělý, nadýchaný a vydržel krásně vláčný i druhý den.
Pokud byste ho chtěli zkusit, tady je recept:
(Uvedené množství vystačí na dva záviny)

Nádivka:
200 g mletého máku
300 ml mléka
1 lžíce povidel
2 lžíce rumu
100 g cukru
1/2 lžičky skořice 

1 vejce a lžíci mléka na potření závinu.

Mléko přivedeme k varu, nasypeme mák a za stálého míchání na mírném plameni vaříme asi 10 minut, až je mák měkký. 

Do uvařeného máku přidáme povidla, rum, cukr a skořici.
Necháme vychladnout.

Těsto je klasické kynuté se sádlem:

500g hladké mouky
180 ml mléka
30g droždí (cca 3/4 kostky)
60 g sádla
60 g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
1 vajíčko
špetka soli 


Do mísy robota prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Zasypeme lžičkou cukru, zalijeme troškou vlažného mléka, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. (trvá to přibližně 20-30 min.)
K této směsi potom nalijeme zbytek vlažného mléka a ostatní suroviny.
Vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 30 min. kynout.



Bochánek vyklopíme na pracovní plochu, rozdělíme na dvě poloviny,  jednu ještě necháme odpočívat. Těsto válečkem vyválíme na čtverec o rozměrech přibližně 30x 30 cm, navrstvíme makovou náplň po celé ploše, jen na spodním konci necháme asi 2 cm volné plochy těsta.



Tu potřeme vajíčkem, smíchaným se lžící mléka a opatrně zarolujeme, okraje založíme dovnitř.

Takto postupujeme i u druhého závinu, přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme zbývajícím vajíčkem a ještě necháme 30-40 minut kynout na plechu.
Zapneme troubu na 160 stupňů.
Pečeme asi 35-45 minut.

Necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.




 







čtvrtek 5. května 2016

Citronovo-makový chlebíček...

Taky máte někdy den, kdy se nedaří vůbec nic? Já takový den "B" měla včera...
Když jsem přemýšlela, co s nadílkou bio citrónů, které se mi nakupily během týdne, a které nemají takovou výdrž, rozhodla jsem se vyzkoušet recept z kuchařky Dity P., který mě hodně zaujal.
Tak jsem si připravila všechny ingredience, čtvrt litru mléka smíchala s jogurtem a chystala se nalít do těsta...naštěstí jsem ruku zastavila a znovu se koukla do receptu. Mělo tam být NE 250 ml ale 25 ml mléka!!! Tak jsem si libovala, jak jsem chlebíček v poslední chvíli zachránila a jak se krásně peče...až do doby, než mi spočinul zrak na opuštěném kelímku s odměřeným jogurtem, který měl přijít do těsta :-D
Protože byl ale výsledek skvělý i bez něj, muž i dcera se na moučník vrhli jak kobylky a zmizel během pár hodin, rozhodla jsem se o recept podělit. A vy ho určitě budete mít ještě lepší, protože tam ten JOGURT dáte :-D



Na chlebíček budete potřebovat:

190 g změklého másla
190 cukru krupice
3 větší vejce
190 g hladké mouky
špetka soli
1 kávová lžička prášku do pečiva 
4 lžíce máku (celého)
2 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
25 ml mléka 
80 g tučného jogurtu

Na polevu :

190 g moučkového cukru
60 ml citronové šťávy
nastrouhaná kůra z bio citronu
1 lžička másla

forma na chlebíček
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání

Troubu nastavíme na 170 stupňů.
Vymažeme a vysypeme formu na bílkový chlebíček.
Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme sůl, mák, kůru z citronu. 

Do mísy robota dáme změklé máslo a krupicový cukr a utřeme. (Použila jsem plochý nástavec.)
Po jednom vmícháme vejce.
Postupně přidáváme sypkou směs a dále třeme.
Nakonec přidáme mléko a JOGURT a necháme vše spojit.
Těsto přelijeme do vymazané formy na chlebíček, vložíme do formy a pečeme přibližně hodinu.

Zatímco se chlebíček peče, připravíme si jednoduchou polevu.
Do rendlíku dáme cukr, citronovou šťávu s kůrou a lžičku másla.
Na mírném plameni mícháme, až se máslo rozpustí. Sundáme z plotny a znovu prošleháme.
Nakonec nalijeme na vychladlý chlebíček.


Když chlebíček na povrchu krásně zezlátne a nelepí se na špejli, je hotový.





neděle 1. května 2016

Naked cake...

Přiznám se hned na úvod, že naše rodina moc dorty nemusí. Když se blíží nějaká oslava, spíše dělávám Pavlovu nebo tiramisu.
Ale protože jsem příští týden patronkou úkolu týdne ve skupině Kuchařka pro dceru od Florentýny, řekla jsem si, že tento dort vyzkouším.


Dělala jsem ho přesně podle receptu na blogu, a i když ten můj není na pohled úplně podle mých představ, myslím, že chuťově je skvělý. Nadýchaný, jemný, vůbec ne hutný, jako dorty, na které jsem byla zvyklá a které mi pravě moc nechutnaly.A hlavně je opravdu velmi jednoduchý na přípravu.



Na korpus:
  • 3 vajíčka bílky a žloutky zvlášť
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g kukuřičného škrobu
Na sirup:
  • šťáva z 1 menšího citronu
  • 50 g cukru krupice
  • troška rumu
Na krém:
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového nebo jiného pudinku
  • 500 ml mléka


Troubu nastavíme na 180 stupňů. Vymažeme a vysypeme dortovou formu.
Já jsem použila formu o průměru 17 cm. Při větším průměru formy budete muset zdvojnásobit dávku na korpus.

Bílky dáme do mísy robota s troškou cukru a balonovou metlou šleháme, postupně přidáváme zbytek cukru a teprve až je sníh hustý, lesklý a na metličce zůstávají špičky, máme hotovo.

Postupně lehce zamícháme  žloutky, vanilkový extrakt a mouku smíchanou se škrobem. Směs opatrně přesuneme do formy a stěrkou uhladíme povrch těsta.


Pečeme asi 40 minut.
Korpus zkoušíme špejlí. Po vytažení z trouby necháme ještě 3-5 min. odpočinout a teprve poté přesuneme na mřížku. Necháme vychladnout asi 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Připravíme si sirup na potření korpusů.
Vymačkáme šťávu s malého citronu, doplníme vodou a rumem do 100 ml. Přelijeme do hrnce a přisypeme 50 g cukru krupice.
Zahříváme, až se cukr rozpustí a potom ještě necháme asi půl minuty přejít varem.

Do 500 ml nasypeme puding a vaříme do zhoustnutí. Potom vmícháme lžíci másla, zamícháme a přikryjeme potravinovou folií a necháme pomalu zchládnout.

Do mísy robota si nakrájíme změklé máslo a cukr moučka. Šleháme třecím nástavcem asi 8 minut, až máslo začne světlat a nabude.

Postupně po lžičkách přidáváme vychladlý puding.
Korpus rozřízneme pilkovým nožem na tři díly, každý korpus postupně hojně potřeme sirupem a poté třetinou krému, postupujeme stejně i u ostatních korpusů.

(Můžeme jednotlivé pláty potřít i jahodovou marmeládou, nezkoušela jsem, ale myslím, že by to vypadalo skvěle...)

Stěrkou nebo špachtlí krém zarovnáme a uhladíme.
Zdobíme dle libosti, ovocem, květinami, sněhovými pusinkami…