středa 25. ledna 2017

Dalamánky ...

Dalamánky z kvásku dělám celkem pravidelně, ale protože je vás hodně, kteří kvásek nemají, dneska jsem, kromě klasických kváskových, udělala právě dalamánky z droždí.
 


Kromě toho, že bych je příště více posypala na povrchu kmínem a solí bych jim nevytkla vůbec nic, takže pokud je chcete zkusit, tady je recept.
Inspiraci jsem, stejně jako u kváskových, čerpala ze stránek Pradobroty.

Na přibližně deset dalamánků budete potřebovat:

150 g žitné mouky
350 g hladké pšeničné mouky
13 ml octa
3 g kmínu
4 g chlebového koření (kmín, anýz, fenykl)




1/2 sáčku sušeného droždí (případně polovinu kostky)
330 ml vlažné vody
10 g soli

na obalení žitnou mouky
hrubou sůl (použila jsem sůl z Camargue) , kmín na posypání 

Suroviny dáme do mísy robotu a necháme ho uhníst těsto. Mělo by zůstat trochu lepivé, ale přitom by mělo tvořit kompaktní a hladkou hmotu.
Pokud by těsto hodně lepilo, přisypeme malinko mouky.


Potom si těsto rozdělíme na 10 kousků přibližně po 80 g.
Na pomoučené pracovní ploše z každého vyválíme hladký bochánek, který klademe na pečící papír.


Přikryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně 30 minut.
Po třiceti minutách si nachystáme mokrou utěrku a misku s žitnou moukou.
Každý dalamánek oválíme po mokré utěrce a následně obalíme v mouce.
Takto připravené dalamánky vracíme zpět na pečící papír, opět přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout, tentokrát asi 45 min.
Troubu rozehřejeme na 250 stupňů, vložíme do ní plech, do kterého budeme při vkládání plechu s dalamánky lít horkou vodu na zapaření trouby.
V konvici uvaříme trochu horké vody, kterou i připravíme do hrnečku.
Každý dalamánek nařízneme nožem, postříkáme rozprašovačem se slanou vodou a posypeme povrch hrubou solí a kmínem.


Dalamánky vložíme do trouby  a na spodní plech vlijeme asi 2 dcl horké vody a rychle zavřeme troubu. Takto pečeme 5 minut.


Poté dvířka trouby otevřeme a vyvětráme přebytečnou páru, teplotu snížíme na 190 stupňů a pečeme ještě asi 15 minut, podle výkonu trouby, až jsou dalamánky zlatohnědé.


Necháme vychladnout na mřížce. U nás k nim nesmí chybět vajíčková pomazánka... :-)





neděle 8. ledna 2017

Citronový koláč...babeta



Krásné ráno.
Nedávno jsme v jedné skupince o vaření vzpomínali na citronovou babetu...
Znáte ji?
Pro mě jsou to vzpomínky na dětství, kdy se prodávala v kulaté alobalové misce a byla prostě nezapomenutelná.
A tak jsem si na webu našla pár receptů, z každého si něco vzala a něco upravila a dala se do pečení.
Ve výsledku je jí koláč hooodně podobný a moc dobrý, jen musím při příštím pečení použít menší vyšší plech, aby byl koláč vyšší.
Citronová poleva to celé pozvedla o třídu výš a i když původní babeta byla "jen" posypaná moučkovým cukrem, tohle je snad ještě lepší.
Co napsat na konec? 
Koláč "ala babeta" se setkal s úspěchem, všem to moc chutnalo, takže u nás bude na stole častěji... a já si musím koupit vyšší plech, nebo ji udělat v dortové formě, aby byla příště dokonalá :-D

Na citronový koláč budete potřebovat:

200g cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 žloutky (zbylé bílky zvlášť vyšlehat)
100 ml oleje
100 ml mléka
300 g polohrubé mouky
prášek do pečiva 
kůra z 1 citronu
šťáva z 1 citronu

Poleva:
šťáva z citronu a moučkový cukr

Troubu zapneme na 160 stupňů. Hlubší plech nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Žloutky dáme do mísy a přidáme oba cukry. Šleháme, až se začne cukr pomalu rozpouštět. Přilijeme olej a dál šleháme dohladka.
Přidáme citronovou kůru a šťávu z citronu, mouku, smíchanou s práškem do pečiva a pomalu přiléváme mléko.


Z bílků ušleháme pevný sníh, který opatrně vmícháme do připraveného těsta.

Takto připravené těsto nalijeme na plech nebo do dortové formy a dáme péct přibližně na 40 minut, až povrch koláče začne hnědnout.
Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, můžeme vytáhnout z trouby.
Koláč necháme pomalu chladnout a připravíme si polevu.
Do mísy robota vymačkáme šťávu z jednoho citronu a přidáváme postupně tolik moučkového cukru, aby vznikla malinko hustší směs. Šleháme plochým nástavcem a podle potřeby přidáme cukr.Kdyby moc zhoustla, přidáme pár kapek citronu...
Výsledná směs musí být tekutá, ale ne zas tak aby stékala z koláče.
Naneseme stěrkou opatrně na koláč, rozetřeme a necháme zaschnout.


Inspirováno receptem z Toprecepty...upraveno.