Dalamánky z kvásku dělám celkem pravidelně, ale protože je vás hodně, kteří kvásek nemají, dneska jsem, kromě klasických kváskových, udělala právě dalamánky z droždí.
Kromě toho, že bych je příště více posypala na povrchu kmínem a solí bych jim nevytkla vůbec nic, takže pokud je chcete zkusit, tady je recept. Inspiraci jsem, stejně jako u kváskových, čerpala ze stránek Pradobroty.
Na přibližně deset dalamánků budete potřebovat: 150 g žitné mouky 350 g hladké pšeničné mouky 13 ml octa 3 g kmínu 4 g chlebového koření (kmín, anýz, fenykl)
1/2 sáčku sušeného droždí (případně polovinu kostky) 330 ml vlažné vody 10 g soli
na obalení žitnou mouky hrubou sůl (použila jsem sůl z Camargue) , kmín na posypání Suroviny dáme do mísy robotu a necháme ho uhníst těsto. Mělo by zůstat trochu lepivé, ale přitom by mělo tvořit kompaktní a hladkou hmotu. Pokud by těsto hodně lepilo, přisypeme malinko mouky.
Potom si těsto rozdělíme na 10 kousků přibližně po 80 g. Na pomoučené pracovní ploše z každého vyválíme hladký bochánek, který klademe na pečící papír.
Přikryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně 30 minut. Po třiceti minutách si nachystáme mokrou utěrku a misku s žitnou moukou. Každý dalamánek oválíme po mokré utěrce a následně obalíme v mouce. Takto připravené dalamánky vracíme zpět na pečící papír, opět přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout, tentokrát asi 45 min. Troubu rozehřejeme na 250 stupňů, vložíme do ní plech, do kterého budeme při vkládání plechu s dalamánky lít horkou vodu na zapaření trouby. V konvici uvaříme trochu horké vody, kterou i připravíme do hrnečku. Každý dalamánek nařízneme nožem, postříkáme rozprašovačem se slanou vodou a posypeme povrch hrubou solí a kmínem.
Dalamánky vložíme do trouby a na spodní plech vlijeme asi 2 dcl horké vody a rychle zavřeme troubu. Takto pečeme 5 minut.
Poté dvířka trouby otevřeme a vyvětráme přebytečnou páru, teplotu snížíme na 190 stupňů a pečeme ještě asi 15 minut, podle výkonu trouby, až jsou dalamánky zlatohnědé.
Necháme vychladnout na mřížce. U nás k nim nesmí chybět vajíčková pomazánka... :-)
Krásné ráno. Nedávno jsme v jedné skupince o vaření vzpomínali na citronovou babetu... Znáte ji? Pro mě jsou to vzpomínky na dětství, kdy se prodávala v kulaté alobalové misce a byla prostě nezapomenutelná. A tak jsem si na webu našla pár receptů, z každého si něco vzala a něco upravila a dala se do pečení. Ve výsledku je jí koláč hooodně podobný a moc dobrý, jen musím při příštím pečení použít menší vyšší plech, aby byl koláč vyšší. Citronová poleva to celé pozvedla o třídu výš a i když původní babeta byla "jen" posypaná moučkovým cukrem, tohle je snad ještě lepší. Co napsat na konec? Koláč "ala babeta" se setkal s úspěchem, všem to moc chutnalo, takže u nás bude na stole častěji... a já si musím koupit vyšší plech, nebo ji udělat v dortové formě, aby byla příště dokonalá :-D Na citronový koláč budete potřebovat: 200g cukru krupice 1 vanilkový cukr 4 žloutky (zbylé bílky zvlášť vyšlehat) 100 ml oleje 100 ml mléka 300 g polohrubé mouky prášek do pečiva kůra z 1 citronu šťáva z 1 citronu
Poleva: šťáva z citronu a moučkový cukr Troubu zapneme na 160 stupňů. Hlubší plech nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Žloutky dáme do mísy a přidáme oba cukry. Šleháme, až se začne cukr pomalu rozpouštět. Přilijeme olej a dál šleháme dohladka. Přidáme citronovou kůru a šťávu z citronu, mouku, smíchanou s práškem do pečiva a pomalu přiléváme mléko.
Z bílků ušleháme pevný sníh, který opatrně vmícháme do připraveného těsta.
Takto připravené těsto nalijeme na plech nebo do dortové formy a dáme péct přibližně na 40 minut, až povrch koláče začne hnědnout. Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, můžeme vytáhnout z trouby. Koláč necháme pomalu chladnout a připravíme si polevu. Do mísy robota vymačkáme šťávu z jednoho citronu a přidáváme postupně tolik moučkového cukru, aby vznikla malinko hustší směs. Šleháme plochým nástavcem a podle potřeby přidáme cukr.Kdyby moc zhoustla, přidáme pár kapek citronu... Výsledná směs musí být tekutá, ale ne zas tak aby stékala z koláče. Naneseme stěrkou opatrně na koláč, rozetřeme a necháme zaschnout.