Kváskové dalamánky…pečivo
u nás velmi oblíbené…inspiraci jsem čerpala ze stránek Pradobroty.
Na přibližně deset
dalamánků budete potřebovat:
*12 hodin předem smícháme
lžíci aktivního kvásku, 150 g žitné chlebové mouky a 160 ml vody a připravíme
rozkvas, který přikryjeme igelitem a necháme stát při pokojové teplotě na lince.
Po 12 hodinách odebereme
lžíci a schováme do lednice na příští pečení.
Do zbytku nalijeme
175 ml vlažné vody
350 g hladké mouky
4 g kmínu
4 g koření do chleba (mletý
kmín,fenykl, anýz)
10 g soli
na obalení žitnou mouku
hrubou sůl (použila jsem
sůl z Camargue) , kmín na posypání
Suroviny dáme do mísy
robotu a pomocí hákového nástavce na nejnižší rychlost ho necháme uhníst těsto.
Mělo by zůstat trochu lepivé, ale přitom by mělo tvořit kompaktní a hladkou
hmotu.
Pokud by těsto hodně
lepilo, přisypeme malinko mouky.
Potom si těsto rozdělíme
na 10 kousků přibližně po 80 g.
Na pomoučené pracovní
ploše z každého vyválíme hladký bochánek, který klademe na pečící papír.
Přikryjeme utěrkou a
necháme kynout přibližně 60 minut.
Poté si nachystáme
mokrou utěrku a misku s žitnou moukou.
Každý dalamánek oválíme
po mokré utěrce a následně obalíme v mouce.
Takto připravené
dalamánky vracíme zpět na pečící papír, opět přikryjeme utěrkou a necháme znovu
kynout, tentokrát asi hodinu a půl.
Troubu rozehřejeme na
250 stupňů, vložíme do ní plech, do kterého budeme při vkládání plechu s
dalamánky lít horkou vodu na zapaření trouby.
V konvici uvaříme trochu
horké vody, kterou i připravíme do hrnečku.
Každý dalamánek
nařízneme nožem, postříkáme rozprašovačem se slanou vodou a posypeme povrch
hrubou solí a kmínem.
Dalamánky vložíme do
trouby a na spodní plech vlijeme asi 2 deci horké vody a rychle zavřeme
troubu. Takto pečeme 5 minut.
Poté dvířka trouby
otevřeme a vyvětráme přebytečnou páru, teplotu snížíme na 190 stupňů a pečeme ještě
asi 15 minut, podle výkonu trouby, až jsou dalamánky zlatohnědé.
Necháme vychladnout na
mřížce.
Vypadají skvěle. Miluji podomácku dělané pečivo. S kupovaným se to prostě nedá srovnat.
OdpovědětVymazatPřesně tak,kdo jednou zkusí domácí,většinou zůstává u pečení vlastního pečiva.☺
OdpovědětVymazatPeču poprvé ( tedy dalamanky, chleba už přes rok)a děkuji za recept. Je super.
OdpovědětVymazat