sobota 18. července 2015

Rybízová marmeláda...

Až se zima zeptá, co jsem dělala v létě, můžu odpovědět, že v tom největším horku jsem obírala kuličky rybízu, odšťavňovala a dělala marmeládu na zimu do lineckého cukroví... 
Byla to celkem výzva...odšťavňovač jsem koupila v sadě s robotem a nějak se mi do toho pořád nechtělo...vždycky, když jsme doma odšťavňovali nějaké ovoce, bylo to zdlouhavé, pořád se mlýnek ucpával a to mytí...tak jsem to pořád tak nějak odkládala... :-(
Ale když jsem si přivezla od rodičů rybíz, věděla jsem, že tentokrát už se tomu nevyhnu...
Padle návodu jsem sestavila celý ten systém a se zatajeným dechem čekala, co to udělá...
No nebudu vás napínat...všechno šlo jako po másle...z jedné strany šťáva, z druhé ocásek odpadu...vše na jeden zátah a za chvilku bylo hotovo...  :-)

A umyté bylo všechno za minutku...takže u mě zavládlo nadšení z toho, že příslušenství funguje na jedničku :-)
Celkový odpad necelých 200 g ze 700 g původní váhy, takže jem měla 500 g šťavy na marmeládu, přidala jsem stejné množství cukru, tentokrát smíchané s Pektogelem a ve větším hrnci míchala a míchala a od doby, kdy směs přišla do varu, jsem ještě povařila asi pět minut...
Rybíz obsahuje přirozeně hodně pektinu, takže by měl ztuhnout snad vždycky...
Skleniček z toho množství sice nebylo moc, ale vzhledem k tomu, že rybízovou marmeládu dělám opravdu spíše na cukroví, tak to množství bohatě stačí... 












Žádné komentáře:

Okomentovat