Nedávno jsem si z Anglie objednala velkou a úúúúžasnou kuchařku...vlastně spíš takovou pečící Bibli, plnou základů, fíglů a receptů pro ty, co milují pečení, stejně jako já... k mému překvapení dorazila brzo a v pořádku...
A protože neumím anglicky, tak je to pro mě obrovská výzva....:-)
Samozřejmě jsem hned chtěla něco vyzkoušet...i když obsahuje takové skvosty, že postupně upeču snad všechny dobroty, co v ní jsou....a protože manžel včera zapíchl prst do receptu s "hoooooodně cibule", tak jsem ho chtěla dnes překvapit... Recept je skvěle napsaný a sedí všechny suroviny i doba pečení...s pomocí překladače, dcery a intuice jsem se ujistila, že jsem recept pochopila správně a šla jsem na to...
Roast onion tart...něco jako koláč s pečenou cibulí
Z věcí, které běžně nemusíte mít doma jsem potřebovala: 100g parmazánu, 5 červených cibulí, šlehačku 225 ml, tymián...
A jinak potřebujeme mléko 225ml, balzamikový ocet-1,5 lžíce, oliv.olej-90ml,lžička cukru moučka, změklé máslo 175g,hlad.mouku 250g, 3 vejce/2 a žloutek/,pepř a sůl
Těsto:
250g hladké mouky
špetka soli
175 g změklého másla
60-80 ml chladné vody dala jsem tak 70ml...
Smícháme všechny přísady...mně v tomto případě opět pomohl pomocník Kitchen Aid...
Vyválíme placku trochu větší, než je průměr formy, osvědčilo se mi dát těsto mezi dva pečící papíry a vyválet do požadovaného tvaru a pomocí jednoho přenést do formy, přitisknout okraje a přejet válečkem po povrchu formy, krásně se přebytečné těsto oddělí....
Propícháme vidličkou, položíme na plochu pečící papír a nasypeme na něj cokoliv, co těsto zatíží a zabrání nafouknutí při pečení...v tomto případě fazole/možno používat opakovaně-ale jen znovu na slepé pečení -polévku z nich nedělat :-)/
Pečeme na 180 stupních asi 30 min.,potom sundáme pečící papír s fazolemi a schováme na příště...
Mezitím si připravíme věci na naplnění koláče:
Pečená cibule...
Předehřejeme troubu na 180 stupňů
4-5 tmavých cibulí/v receptu je 700g, ale to mi do mé formy prostě nevlezlo/ cibuli překrojíme na polovinu,/necháme kousek u kořínku/ a tu polovinu šikmo nožem ještě na tři díly, takže máme z jedné cibule 6 ks.Naskládáme opatrně na plech,vyložený pečícím papírem...
Smícháme 90ml oliv.oleje a 1,5 lžíce balzamikového octa, potřeme touto směsí cibuli a posypeme lžící moučkového cukru...klidně přes sítko/cibule dostane karamelovou chuť/
Dáme péct na cca 25 min , opatrně můžeme otočit.
Když se peče cibule, můžeme si připravit náplň, kterou koláč polijeme...
2 vejce a 1 žloutek
225 ml smetany na šlehání
225 ml mléka
mořskou sůl a pepř
vše dodromady vyšleháme...
Až je cibule upečená a náplň připravená,vezmeme upečený korpus,posypeme parmazánem/100g/, naskládáme pečenou cibuli a opatrně zalijeme náplní, posypeme tymiánem a dáme péct na 30 min na 190 stupňů.
Můžeme jíst teplý nebo chladný....
Žádné komentáře:
Okomentovat