Kešu máslo...už před časem jsem si řekla, že ho musím zkusit, když
mám doma takového skvělého pomocníka...a teď si nadávám, že mi to tak
dlouho trvalo...protože je skvělé, zdravé, plné nenasycených mastných
kyselin, omega-3 kyselin...ale hlavně, je moc dobré :-)
Když jsem se na různých webech snažila něco dozvědět o kešu másle, tlouklo mě do
očí, jak stašně draze se prodává, přitom jeho výroba, pokud máte výkonný
tyčový mixér nebo sekáček,zabere jen pár minut...Já jsem použila opět milovaný Kitchen Aid... :-)
Kešu oříšky mají „máslovou“ příchuť a taky nižší obsah tuku než mnoho
jiných ořechů. Z toho jsou nenasycené mastné kyseliny, které jsou velmi
zdravé pro srdce. Kešu máslo je také dobrým zdrojem hořčíku, mědi a
fosforu. Kešu máslo se často používá v indické a thajské kuchyni. Hodí
se na sladké i slané jídla, sušenky, pudinky, dipy a raw dobroty. Můžeme
přidat do polévek ,k dušeným pokrmům a kari, do salátových zálivek, míchané
zeleniny nebo marinády.
Postup výroby...
Kešu oříšky jsem namočila na dvě hodiny do vody...někde na netu se
kvůli následnému plesnivění doporučuje nechat ořechy vyschnout. Já jsem
dělala z malého množství víceméně na zkoušku, tak jsem rovnou
mixovala...nejdřív v první fázi rozmixujete oříšky na drobné
kousky...mixujte dál a po pár sekundách se vám drť začne měnit na
kompaktní hmotu, podobnou arašídovému máslu...opravdu díky sekáčku
vznikla hladká hmota bez kousků...malinko jsem ho oslolila a hned
vyzkoušela jako podklad pro tortillu...na to dip z modrého sýra a dobrota
byla na světě... :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat