neděle 2. srpna 2015

Chleba z droždí...


Krásný den všem...
Jak jste asi pochopili, dlouho jsem nepřidala žádný recept, protože jsem byla
na dovolené...
Toulali jsme se Dolomity a poznávali severní Itálii :-)
Dnes jsme se po deseti báječných dnech vrátili a samozřejmě doma ani kousek pečiva, tak vám chci dnes napsat recept na super rychlý chléb z droždí...zadělávala jsem v deset a v jednu hodinu mám voňavý a křupavý chleba vytažený z trouby...a rodina ho upřednostňuje před klasickým kváskovým... :-)

Chleba z droždí...

Půl kostky čerstvého nebo půl sáčku sušeného droždí
1 lžička cukru
1,5 lžičky soli
1 lžička kmínu...mletého nebo celého, jak kdo má rád
1 lžička majoránky
1/2 lžičky octa 
špetka pepře
200 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
250 ml vlažné vody

Čerstvé droždí rozdrobíme do hrníčku,zasypeme lžičkou cukru a dáme kapku vody a necháme vzejít kvásek...sušené droždí pouze nasypeme k ostatním suchym surovinám.
Nasypeme do mísy mouku,koření a sůl, přidáme kvásek nebo sušené droždí...uhněteme těsto a necháme v teple asi hodinu kynout...
Po cca hodině vysypeme těsto na pomoučenou pracovní plochu,vytvarujeme rukama hladký bochník,přesuneme na plech s pečícím papírem a pod utěrkou necháme ještě 30min. kynout.
Roztopíme troubu na 220 st.C a necháme péct 20 min., potom snížíme teplotu na 200 st.C a dopékáme 20- 30 minut podle barvy.
V průběhu pečení potíráme vodou se solí...na misku vody lžičku soli...:-) 


Marmolada...
Bindelweg kolem Marmolady,nejvyšší hory Itálie k jezeru Fedaia...




Pohoří Drei Zinnen...


Do misky rozdrobíme droždí...





Necháme vzejít kvásek...

Zaděláme těsto...

Vytvarujeme bochník...


Chlebíček čerstvě vytažený z trouby...

Urodily se mi vlastní chilly papričky :-D




Žádné komentáře:

Okomentovat