pátek 4. září 2015

Máslo z pečené dýně...

Pomalu přichází podzim a s ním i sezona dýní...
Tuto zeleninu prý lidé buď mají rádi nebo ji nenávidí...

Já jsem asi výjimka...dostávám se pomalu z fáze "dýni už nikdy víc" do fáze, kdy k ní hledám cestu a začínám ji mít ráda...

Pomohl mi v tom článek Florentýny, protože ty její recepty z dýně vypadají tak "jedle", že jsem si jich pár naplánovala vyzkoušet...
A začala jsem asi tím nejjednodušším, dýňovým máslem...dá se jíst jen tak, jako dezert, posypaný semínky, namazat na pečivo k svačině...a taky, jak jsem zjistila při akci "rychle něco do žaludku ..." se dá celkem dobře rozředit vývarem nebo troškou smetany a máte výborný dýňový polévko-krém...


Recept je vlastně úplně jednoduchý, máslovou dýni rozpůlíte, vydlabete semínka lžičkou, ostrým nožem nakrájíte křížem krážem po povrchu dužiny, dáte do pekáčku, pokapete olivovým olejem a posolíte.
Takto připravenou dýni pečete na 200 stupňů asi 40 minut a potom snížíte teplotu na 170 stupňů a ještě 25-30 minut dopékáte.
Když je dýně měkká, vydlabete upečenou dužinu lžící do nějaké vyšší nádoby vhodné k mixování...málem mi v této fázi na máslo nic nezbylo, protože pečená dýně byla úplně luxusní a nemohla jsem odolat a celkem dost jsem ujídala :-)
Pokud vám něco zbude
, přidáte 8 lžic másla...(já jsem dala asi polovinu, protože jsem ve finále neměla tak úplně celou dávku dýně :-D ) a dohladka to celé rozmixujete...uchovávejte v chladničce, pár dní vám tam určitě vydrží...
Recept přímo od Florentýny je tady:


 https://www.kucharkaprodceru.cz/recepty-z-dyne/


















Žádné komentáře:

Okomentovat