pátek 9. října 2015

Cuketový nákyp...

Dnes něco z cukety...
Taky máte pocit, že je jich letos nějak moc? Když se mi tento týden sešly tři najednou, řekla jsem ji, že to chce radikální řez. Zpracovat je prostě všechny. Naštěstí to byly mladé a menší kousky, tak to nakonec šlo jako po másle...




Cuketový nákyp

asi pro 4 osoby

500 g mladé cukety
500 g brambor
uzené nebo anglická dle chuti, já jsem měla asi 150 g
150 g sýra
1 vajíčko
4 lžíce smetany nebo mléka (nemusí být)
1 lžíci oleje
150 g polohrubé mouky
5 stroužků česneku
sůl, pepř, mletý kmín a majoránka
1/2 prášku do pečiva

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.

2. Nastrouhejte na jemném struhadle sýr. Použijete ho do směsi skoro až nakonec, ale alespoň tím ušetříte jedno mytí struhadla.

3. Oloupejte brambory a cuketu omyjte. Pokud máte mladé kousky, nastrouhejte je i se zelenou slupkou na jemném struhadle nebo na přídavném struhadle robota. (Tam je to za chviličku) Na stejném struhadle nastrouhejte brambory.





4. Dejte je spolu s cuketou do síta a nechejte asi 15 minut okapat.
Okapanou cuketu a brambory ještě dlaní trochu vymačkejte a dejte do větší mísy.

5. Uzené nebo anglickou nakrájejte na malé kousky a přidejte k bramborám a cuketě.

6. Oloupejte česnek a prolisujte do směsi asi pět stroužků, případně víc. Záleží na chuti a druhu česneku.

7. Postupně do mísy dejte vejce, sýr, sůl, pepř, majoránku a mletý kmín. Zamíchejte a ochutnejte, jestli je směs dost slaná.






8.  Nakonec nasypte polovinu sáčku prášku do pečiva a ještě jednou zamíchejte. Nalijte do zapékací mísy vhodné velikosti.






9. Dejte do trouby péct asi 40 min. Zvyšte teplotu na 220 stupňů a jestě 10 minut dopékejte, až nahoře nákyp zezlátne.




10. Podávejte s kyselou okurkou. Je dobrý teplý i studený.

Nakonec všem moc chutnalo a něco málo zbylo ještě na druhý den...

Žádné komentáře:

Okomentovat