Jednoduché věci jsou často ty nejlepší...
Když jsem před pár dny četla o sirupu do svařeného vína od Flo, říkala jsem si, že to přece nemůže být až takový rozdíl mezi obyčejně dělaným svařákem...
Ale je a obrovský :-) Je to neskutečná dobrota, vhodná jako jedlý dárek na Vánoce, při jeho přípravě si provoníte byt karamelem a kořením a a hlavně nebudete moci přestat zkoušet :-D
Je dobrý i s rumem a citronovou šťávou a přesně, jak mi psala Flo, tak dobrý grog jsem ještě nikdy nepila :-)
Příprava je jednoduchá, nejhorší je udělat karamel. Pro méně zručné kuchařinky doporučuju začít s polovičním množstvím :-)
Kořeněný sirup do svařáku
asi na 1 litr sirupu
1 kg cukru krupice
1 litr vody
20 g badyánu
20 g hřebíčku
30 g celé skořice
10 g nového koření
kůra z 1 citronu a jednoho pomeranče.
Do misky si odvažte koření a škrabkou okrájejte kůru z citronu a pomeranče.
Odměřte si litr vody.
Do silnostěnného a co největšího hrnce nasypte cukr a nechte rozpustit, hlídejte a občas zamíchejte, jakmile začne mít světle rezavou barvu, raději odstavte a vlijte vodu. Buďte opatrní aby vás vznikající pára neopařila a i samotný karamel je velmi horký!!
Budete si myslet, že tuhle ztvrdlou masu už nikdy v životě nerozpustíte, ale buďte trpěliví a míchejte, brzy se začne ztuhlý karamel rozpouštět.
Když se úplně rozpustí, nasypejte do něj koření a kůru a nechte ještě 5 minut povařit.
Nechejte celou směs v hrnci odležet do rána.
Druhý den sirup zceďte a koření můžete omýt a využít třeba k dekoraci.
Na 200 ml svařeného vína přidejte dvě lžíce sirupu, do červeného předejte pomeranč, do bílého kolečko citronu.
Grog...malý panák rumu a 3/4 množsví sirupu, zakápnout šťávou z citronu, ozdobit a podávat...
Sirup můžete přidat i do čaje a máte výborný nealkoholický vánoční nápoj...
Je to sirup, takže přidávejte s mírou, protože je hodně sladký, ale jinak je prostě fantastický :-)
Zdroj receptu: Jana Florentýna Zatloukalová
V jakých hrncích vaříte? Hodí se na to i ty modernější, třeba od Royaltyline? (https://www.royaltyline.cz/)
OdpovědětVymazatKrásný den,dělala jsem v úplně obyčejném nerezovém hrnci...ten z odkazu neznám,ale neměl by v tom být asi problém...
Vymazat