Já jsem
na svůj „nej“ přišla vlastně úplnou náhodou, když jsem zaměnila hladkou mouku
za mouku špaldovou…a i dcera tehdy prohlásila, že jsou to ty nejlepší perníčky,
co jsme kdy měli :-)
Množství
je přibližně na dva plechy perníčků…můžete násobit dle potřeby :-)
250 g
špaldové mouky (nebo hladké, jsou dobré i tak)
90 g
cukru moučka
60 g
másla
60 g
medu
1 velké
nebo dvě menší vejce
½
lžičky sody
¼ sáčku
prášku do pečiva
perníkové
koření
kakao
(nemusí být, dávám trošku kvůli barvě)
Suroviny
necháme ohřát na pokojovou teplotu a zpracujeme v robotu nebo rukama.
Utvoříme
hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočívat
v lednici, ideálně do druhého dne.
Druhý
den rozehřejeme troubu na 160-170 stupňů.
Těsto
necháme trochu povolit a na pomoučené pracovní ploše vyválíme placku o šířce
4mm.
Vykrajujeme
tvary, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme
asi 12-15 minut, až jsou perníčky zlatavé a voní.
Pokud
jste zvyklí, můžete potřít vajíčkem. Já perníčky ničím nepotírám.
Dobrý den, můžu se zeptat jakou špaldovou mouku jste použila? Vypadá to jako celozrnná. Díky
OdpovědětSmazatVeru, už je to delší dobu,špaldovou hladkou bio myslím...ale i s celozrnnou by to mělo být ok.
OdpovědětSmazat