středa 23. listopadu 2016

Špaldové perníčky...

Receptů na perníčky je samozřejmě velká spousta a každý má ten svůj nej…
Já jsem na svůj „nej“ přišla vlastně úplnou náhodou, když jsem zaměnila hladkou mouku za mouku špaldovou…a i dcera tehdy prohlásila, že jsou to ty nejlepší perníčky, co jsme kdy měli :-)
Množství je přibližně na dva plechy perníčků…můžete násobit dle potřeby :-)



250 g špaldové mouky (nebo hladké, jsou dobré i tak)
90 g cukru moučka
60 g másla
60 g medu
1 velké nebo dvě menší vejce
½ lžičky sody
¼ sáčku prášku do pečiva
perníkové koření
kakao (nemusí být, dávám trošku kvůli barvě)

Suroviny necháme ohřát na pokojovou teplotu a zpracujeme v robotu nebo rukama.



Utvoříme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočívat v lednici, ideálně do druhého dne.


Druhý den rozehřejeme troubu na 160-170 stupňů.
Těsto necháme trochu povolit a na pomoučené pracovní ploše vyválíme placku o šířce 4mm.



Vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. 



Pečeme asi 12-15 minut, až jsou perníčky zlatavé a voní.
Pokud jste zvyklí, můžete potřít vajíčkem. Já perníčky ničím nepotírám.






Žádné komentáře:

Okomentovat