Další
z vánočních receptů, který mě lákal vyzkoušet. Když si najdete chvilku
trpělivosti na ozdobení, odměnou vám
bude na pohled moc pěkné a chuťově vynikající cukroví.
Základem je linecké
těsto, na které si připravíte:
250g hladké mouky
80 g cukru moučka
160 g změklého másla
2 žloutky
pár kapek citronové
šťávy
Na polevu:
šťáva z jednoho
citronu
moučkový cukr
Na ozdobení:
nesolené pistácie
sušené brusinky
Suroviny vložíme do
robotu, máslo nakrájíme na menší kousky a stromečkovou metlou na nejnižší
stupeň necháme pracovat.
Pokud nemůžeme použít robot,zpracujeme těsto ručně.
Pokud nemůžeme použít robot,zpracujeme těsto ručně.
Vznikne drobenkové
těsto, které dlaněmi zpracujeme do hladké hmoty. Zabalíme do potravinové fólie
a necháme v lednici hodinu odpočívat.
Pistácie vyloupeme a
nakrájíme na drobnější kousky. Brusinky nasekáme také nadrobno.
Zapneme troubu na 170
stupňů a nachystáme si na plech pečící papír.
Těsto vytáhneme
z lednice, trochu zpracujeme dlaněmi a na pomoučené pracovní ploše
vyválíme těsto asi na 3-4 mm placku.
Vykrájíme potřebné
tvary, které pokládáme na plech s pečícím papírem.
Pečeme asi 12 min, podle
druhu trouby.
Připravíme si citronovou
polevu.
Šťávu z jednoho
citronu smícháme s přibližně šesti lžícemi cukru moučka, poleva by měla
mít konzistenci hustšího medu, aby nám z cukroví nestékala, ale dala se
natřít na plochu.
Pomocí malého štětce
potíráme vychladlé tvary a sypeme kousky brusinek a pistácií.
Necháme zaschnout.
Zdroj: www.peknevypecenyblog.cz
To vypadá nádherně!!
OdpovědětVymazatMr. Kev
Děkuji moc :-)
OdpovědětVymazat