čtvrtek 11. února 2016

Pohanka s brynzou a cibulkou...

Asi už jste z mých příspěvků pochopili, že jsem velký milovník regionální kuchyně, jejich názvů a přísad, moc mě baví poznávat jídla, která se jedla v dobách našich předků...

Když jsem před pár dny navštívila Dřevěné městečko v Rožnově pod Radhoštěm, připadala jsem si jako v ráji...naštěstí v zimě není hlava na hlavě, tak jsem si tam užila nejen pohodu, vzpomínky a myšlenky na dřívější dobu, ale také výborný svařák, hruškový frgál, (mimochodem nejlepší, co jsem kdy ochutnala), ale také právě pohanku s brynzou a slaninkou...
Byla to vážně neskutečná pochoutka a tak jsem si slíbila, že to co nejdřív musím vyzkoušet doma.
Sice díky půstu bez slaniny a "jen" s cibulkou, ale už teď vím, že tuto zdravou pochoutku nejím naposledy, a tak i na tu jednou dojde...



Na pohanku s brynzou a cibulí budeme potřebovat:

pohanku (měla jsem lámanku přímo od pana Šmajstrly z nedalekého pohankového mlýna, ale klidně bych možná použila příště celé zrno)
brynzu ( co nejvíc kvalitní, sehnala jsem výbornou slovenskou na váhu)
cibulku
kousek sádla
stroužek česneku, majoránku, sůl

případně slaninu vyškvařenou do křupava :-)


Pohanku přebereme a na jeden díl pohanky nalijeme 1,5 dílu vody. Trošku osolíme, a až přijde k varu, odstavíme a dáme do peřin asi na 1/2 hodiny dojít.
Mezitím si uděláme brynzový přeliv, je to otázka chviličky, brynzu jsem dala do kastrůlku, zalila dvěmi lžícemi smetany a promíchala přibližně na hustotu jogurtu.
Cibulku jsem nakrájela na proužky a na kousku sádla orestovala dozlatova.
Do pohanky jsem přidala stroužek česneku, majoránku, lžičku sádla a malinko dosolila...

2 komentáře:

  1. Mňam. To určitě vyzkouším! Díky za recept!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Je to rychlovka...teda až na to čekání, než dojde pohanka :-D ale jinak fakt parádní a zdravá dobrota. A děkuji :-)

      Smazat