Dnes je Popeleční středa, první den čtyřicetidenního půstu před nastávajícími Velikonocemi...
Dostala jsem chuť na cokoliv z celeru a celé dopoledne jsem přemýšlela, co z něj vymyslím. V lednici jsem měla zbytek smetany a plísňového sýra, tak jsem ho využila při přípravě dnešní jednoduché večeře.
Pokud jste milovníci celeru, tak vám recept přijde vhod...a pokud ne, tak dál ani nečtěte :-)
Na dvě zapečené gratinovací misky jsem potřebovala:
1/2 celeru
2 brambory
1/2 kelímku smetany
1 vejce
trochu Nivy
tvrdý sýr
hrst ořechů
sůl, pepř
Nejdřív jsem nastavila troubu na 220 stupňů.
Na plátkovacím nástavci robota jsem nastrouhala celer a brambory rovnou do hrnce.
Přidala trošku vody, kapku citronové šťávy a trochu soli a nechala jemně provařit, aby celerové plátky trochu změkly.
Směs jsem zcedila a nechala chvilku stát.
Na jemnějším strouhacím kotouči jsem nastrouhala kousek tvrdého sýra.
Smetanu rozmíchala s vajíčkem a osolila.
Do zapékací misky jsem dala vrstvu celerovo bramborových plátků, lehce osolila, opepřila a nasypala sýry, na to další vrstvu, ořechy a nakonec strouhaný sýr.
V troubě jsem zapekla asi deset minut, až sýr začal zlátnout, směs jsem polila smetanou s vejcem a dál zapékala asi 15 min dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat