úterý 29. března 2016

Kulajda...

Tuto polévku máme hodně rádi, nevím proč, ale připomíná mi dětství...

Já ji vařím takto:

2 hrsti sušených, předem namočených hub nebo malý sáček mražených (čerstvé jsou samozřejmě nejlepší :-D)
4 střední brambory
250 ml smetany
hladkou mouku  
kopr hrst
kmín, sůl, ocet, cukr, polévkové koření bez glutamátu

K podávámí ztracené vejce nebo vejce uvařené natvrdo
pár kousků kopru na ozdobu


Do hrnce s vodou dáme mražené houby a trochu povaříme s necelou lžičkou kmínu asi 15 min., až jsou houby měkké.
Mazitím si oloupeme a nakrájíme na drobnější kostičky brambory a přidáme je do polévky.
Necháme povařit do změknutí, dosolíme a přidáme mouku, smíchanou se smetanou.
(Já ji míchám ve vyšší nádobě od tyčového mixéru a přiliju pár naběraček čisté polévky a rozmixuju tyčovým mixérem dohladka. Sice je to pár kusů nádobí k umývání navíc, ale zase jistota, že polévka bude bez hrudek)
Celou směs pomalu vlijeme do polévky, přidáme nadrobno nasekaný kopr, zamícháme a dochutíme solí, octem a cukrem...jak kdo má rád.
Podáváme se zastřeným ( kdo má trpělivost) nebo natvrdo uvařeným vejcem, posypanou troškou četstvého kopru.

Žádné komentáře:

Okomentovat