Ano...úplně obyčejný a přitom tak úžasný, to je Shepherd's pie - pastýřský koláč.
Pochází z Anglie a původně to bylo vlastně jídlo ze zbytků...spodní část je takové ragů z mletého hovězího a nahoře je zapečená bramborová kaše.
Já jsem na něj udělala kvalitní vývar den předem a koupila krásné hovězí :-)
A můžu jen konstatovat, že mě toto dosud neznámé jídlo úplně nadchlo a budu ho připravovat hodně často.
Protože jsem tento pokrm neznala, a vůbec netušila, jak by mělo chutnat, tak jsem se pro jistotu poprvé opravdu skoro přesně držela receptu pana Pohlreicha. Jen jsem nedávala hrášek, který se nám tam nějak moc nelíbil a příště bych určitě přidala množství bramborové kaše, která byla v kombinaci s masem naprosto famózní :-)
Pastýřský koláč
pro 4 osoby budete potřebovat
600 g hovězího masa ( stačí i 500 g)
1 cibuli, nakrájenou na drobno
2 mrkve na malé kousky
4 stroužky česneku, pokrájený na drobné kousky
trochu hladké mouky na poprášení masa
olivový olej, sůl, pepř
pár kapek worcestrové omáčky
lžíci rajského protlaku
200-250 ml hovězího vývaru
lžičku drcených rozmarýnových lístků
lžičku tymiánových lístků
Na bramborovou kaši:
(oproti původnímu receptu jsem už přidala množství )
600-800 g brambor
80 ml smetany dle potřeby, ať není kaše moc řídká
80 g másla
1 žloutek
Do většího hrnce dejte vařit oloupané brambory, nakrájené na menší kousky. Vodu osolte.
Do hrnce se silným dnem (použila jsem litinový) nalijte trochu olivového oleje, orestujte cibuli a mrkev, pokrájenou na drobnější kousky.
Až získá zlatavou barvu, přidejte česnek a mleté hovězí maso. Lehce osolte a opepřete a restujte ještě asi tři minuty. Potom směs zaprašte moukou a znovu promíchejte.
Pomalu přilívejte vývar a vmíchejte lžíci protlaku. Přidejte bylinky a pár kapek worcestrové omáčky.
Nechte ještě přibližně 15 minut probublávat a občas promíchejte, aby se směs nepřipálila.
Naposledy ještě ochutnejte a případně dochuťte.
Nalijte do vhodné zapékací misky.
Rozehřejte troubu na 200 stupňů.
Slijte vodu z brambor a pomocí šlehací metly v robotu nebo ručně udělejte hladkou bramborovou kaši, do které nakonec přidejte žloutek.
Kaši navrstvěte na masovou směs, vložte do trouby a nechte zapékat asi 25 - 30 minut, až je povrch kaše krásně zlatavý.
Jedinou nevýhodou je, že tento pokrm nenadělá moc velkou parádu na talíři při následném porcování, ale božskou chutí vám to jistě vynahradí...
Mňam to vypadá dobře.
OdpovědětVymazatRozi, bylo to fakt skvělé...jak mě tohle mohlo tak dlouho míjet :-)
OdpovědětVymazatKrásný den přeji :-)
Marti, díky moc za recept. Vypadá to fantasticky, určitě brzy vyzkouším :-).
OdpovědětVymazatMarci,zkus,je to skvělý...prostě to tak nějak jde dohromady a ta zapečená kaše je úžasná...
VymazatMarti, zkuste jednou na vrstvu masa dát vrstvu kysaného zelí a pak kaši.
OdpovědětVymazatpěkný den Majka
Majko,díky za tip.Zelí můžeme,takže určitě zkusím
VymazatKrásný den přeji.
Majko,díky za tip.Zelí můžeme,takže určitě zkusím
VymazatKrásný den přeji.
Luxusní záležitost :-D
OdpovědětVymazatTaky ho zbožňuju...děkuji moc za komentář ☺
Vymazat