neděle 12. prosince 2021

Velikonoční linecké cukroví...

I když to za okny nevypadá, jaro už hlásí svůj příchod a tak jsem udělala pár kousků cukroví pro koledníky.


Recept mám po prababičce a i když je to obyčejné cukroví, při pečení na ni vždycky vzpomínám...




Těsto si připravíme den dopředu a necháme v lednici odležet. Doporučuji do těsta použít opravdu máslo, jinak to nebude ono.



Na linecké cukroví budeme potřebovat:
(množství je přibližně na dva plechy cukroví )

250 g hladké mouky
150 g povoleného másla
60 g cukru moučka
2 žloutky

Všechny suroviny dáme do mísy robotu a plochým nástavcem na nejnižší stupeň vytvoříme drobenku, kterou ještě následně rukama zpracujeme v hladké těsto.




Zabalíme do igelitového sáčku a uložíme na pár hodin, nejlépe přes noc do lednice.


Druhý den necháme povolit a vyvalujeme asi 2 -3 mm tenké těsto. Pokud se trhá, pomůžeme si při vyvalování potravinovou folií.




Vykrajujeme tvary, pokud chceme plnit marmeládou, tak vykrojíme jeden plný a jeden ozdobně vykrojený. 
Pečeme asi 8-10 min na 160 stupních, těsto začne krásně vonět a poté už je potřeba ho hlídat.


Po vystydnutí namažeme spodní kus marmeládou, vykrojený horní kus pocukrujeme mletým cukrem a slepíme k sobě.







 

5 komentářů:

  1. Je možné nahradit hladkou mouku špaldovou moukou z lidlu 630?

    OdpovědětVymazat
  2. Nezkoušela jsem,ale snad by to vadit nemělo.Kdyby se těsto trhalo,tak zkuste přidat malinko másla.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti,zase nádhera.Děláš mi chutě. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Recept jedním slovem katastrofa. Těsto se nechce dlouho spojit a až se to konečně povede,tak po upečení se těsto láme. skoro celou dávku jsem vyhodila. Takže zůstávám u svého starého receptu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělám každý rok a nemám se zpracováním i lámáním problém...a mám i spoustu kladných reakcí od ostatních...měla jste kvalitní máslo?

      Vymazat