pátek 1. dubna 2016

Medovník...

Když jsem před lety vyvalovala placky na medovník a těsto bylo tak tuhé, že to prostě vůbec nešlo, zařekla jsem se, že už nikdy více.
Ale nikdy neříkej nikdy. Nejen, že si ho přála udělat dcera, ale když slavil narozeniny náš kamarád, který ho prý zbožňuje, řekla jsem si, že mu dám ještě šanci.



Začala jsem na internetu studovat všechny triky a tipy, četla recenze a snažila se poskládat si recept tak, aby nebyl moc sladký, což je u medovníku dost problém, ale vy jistě víte,jak to myslím... :-)
Přišel den D a dala jsem se do pečení.
Recept jsem si upravila podle sebe a dala méně cukru, zato jsem musela přidat více mouky, protože těsto bylo moc řídké. Nakonec jsem si našla i systém a grif ve vyvalování a všechno šlo jako po másle. Oproti receptu, který jsem dělala před lety a který jsem naštěstí někde založila, to byla úplně jiná liga.
Za chvilku se pekl jeden plát za druhým a vlastně můj největší problém byl, kam s nimi. Upečené jsem skládala na sebe oddělené pečícím papírem, ale vyválené byly na po celé lince, kde to jen šlo.
Udělat náplň byla už jen otázka pár minut. Pomohla jsem si koupeným, už zkaramelizovaným slazeným mlékem. Stačilo ho zamíchat do změklého másla, potřít placky, boky posypat drobečky z jedné zbylé placky a bylo hotovo.


Dala jsem dohromady dva recepty a ještě si je upravila podle svého, ale hlavní inspirací mi byl ten od Meg v kuchyni 

Recept tedy přináším i vám. 
I když vypadá složitě je to docela jednoduché, jen jsem chtěla dopodrobna popsat postup, který vám snad pomůže při pečení.

Medovník

Těsto:
180 g másla
150 g moučkového cukru
6 lžic medu
4 lžíce smetany
1 vejce
trocha kakaa

550 g hladké mouky
1,5 lžičky jedlé sody

První krém:
250 g změklého másla
1 plechovka karamelového salka
hrst vlašských ořechů

Druhý krém:
1 zakysaná smetana
1 lžička cukru moučka

Sirup na potření placek
2 lžíce cukru krystal
150 ml vody
50 ml rumu

Pečící papír :-)

Všechny suroviny na těsto kromě mouky a sody dejte do misky a šlehejte nad parou asi 3 min.(Do hrnce s vroucí vodou dejte misku se surovinami a šlehejte
ručním šlehačem)

Směs smíchejte s moukou a nechejte chvilku odpočinout.




Rozehřejte troubu na 200 stupňů.

Těsto si rozdělte na  200 g kousky...vyjde vám přibližně 6-7 placek.
Každý kousek těsta lehce obalte v hladké mouce, vyválejte mezi dvěmi pečícími papíry placku o  průměru asi 22 cm nebo takovou velikost, která bude stačit na vykrojení plátu.




Já jsem vždy tupou stranou příborového nože obkreslila větší misku, můžete použít i poklici, prostě tvar, jak velký chcete mít výsledný medovník.
Přebytečné okraje schovávejte a nakonec z nich vyválíte další placku, bude se vám hodit na závěrečné posypání medovníku.
Horní pečící papír sundejte a spodní i s plackou opatrně přesuňte na plech a dejte péct asi 8-9 minut, podle druhu trouby.
Postupně vyválejte a upečte všechny placky, vím, je to boj s místem a mám plechy i pečící papír vždy po celé kuchyni.
Upečené placky můžete skládat na sebe, oddělené kouskem pečícího papíru.
Nechejte vychladnout.




Připravte si sirup a krém.
1.krém
Do zakysané smetany zamíchejte lžičku cukru.

2.krém
Změklé máslo vyšlehejte a přidejte karamelové Salko.Můžete přidat i drcené vlašské ořechy, ale přiznám se, že jsem dala trošku jen do druhé poloviny krému a i tak to bylo skvělé.

Sirup připravíte smícháním vody, rumu a cukru.

Nyní sestavíte medovník. Pěkné placky (5-6) vyberete a ty méně povedené (1-2) necháte na drobečky, které si rozmixujete v sekáčku. 
Placku potřete z vrchní strany sirupem, stěrkou naneste část karamelového krému a vyhlaďte.
Druhou placku potřete sirupem zespodu a přiklopte na první.Opět potřete povrch sirupem.
Nahoru dejte trochu smetanového krému.
Takto postupujte a střídavě potírejte sirupem z obou stran a nanášejte světlý a karamelový krém, počítejte s menší polovinou karamelového krému na povrch poslední placky a boky medovníku.

Zbytkovou placku rozmixujte v sekáčku a touto drtí posypeme celý dort.


Medovník necháme uležet minimálně do druhého dne, krásně zvláční a chutě se fantasticky propojí.










 



Žádné komentáře:

Okomentovat