čtvrtek 5. května 2016

Citronovo-makový chlebíček...

Taky máte někdy den, kdy se nedaří vůbec nic? Já takový den "B" měla včera...
Když jsem přemýšlela, co s nadílkou bio citrónů, které se mi nakupily během týdne, a které nemají takovou výdrž, rozhodla jsem se vyzkoušet recept z kuchařky Dity P., který mě hodně zaujal.
Tak jsem si připravila všechny ingredience, čtvrt litru mléka smíchala s jogurtem a chystala se nalít do těsta...naštěstí jsem ruku zastavila a znovu se koukla do receptu. Mělo tam být NE 250 ml ale 25 ml mléka!!! Tak jsem si libovala, jak jsem chlebíček v poslední chvíli zachránila a jak se krásně peče...až do doby, než mi spočinul zrak na opuštěném kelímku s odměřeným jogurtem, který měl přijít do těsta :-D
Protože byl ale výsledek skvělý i bez něj, muž i dcera se na moučník vrhli jak kobylky a zmizel během pár hodin, rozhodla jsem se o recept podělit. A vy ho určitě budete mít ještě lepší, protože tam ten JOGURT dáte :-D



Na chlebíček budete potřebovat:

190 g změklého másla
190 cukru krupice
3 větší vejce
190 g hladké mouky
špetka soli
1 kávová lžička prášku do pečiva 
4 lžíce máku (celého)
2 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
25 ml mléka 
80 g tučného jogurtu

Na polevu :

190 g moučkového cukru
60 ml citronové šťávy
nastrouhaná kůra z bio citronu
1 lžička másla

forma na chlebíček
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání

Troubu nastavíme na 170 stupňů.
Vymažeme a vysypeme formu na bílkový chlebíček.
Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme sůl, mák, kůru z citronu. 

Do mísy robota dáme změklé máslo a krupicový cukr a utřeme. (Použila jsem plochý nástavec.)
Po jednom vmícháme vejce.
Postupně přidáváme sypkou směs a dále třeme.
Nakonec přidáme mléko a JOGURT a necháme vše spojit.
Těsto přelijeme do vymazané formy na chlebíček, vložíme do formy a pečeme přibližně hodinu.

Zatímco se chlebíček peče, připravíme si jednoduchou polevu.
Do rendlíku dáme cukr, citronovou šťávu s kůrou a lžičku másla.
Na mírném plameni mícháme, až se máslo rozpustí. Sundáme z plotny a znovu prošleháme.
Nakonec nalijeme na vychladlý chlebíček.


Když chlebíček na povrchu krásně zezlátne a nelepí se na špejli, je hotový.





Žádné komentáře:

Okomentovat