sobota 16. července 2016

Domácí kokosové mléko...

Ti z vás, kteří se snaží nahradit klasické mléko mléky rostlinnými, mi určitě dají za pravdu, že to není žádná extra levná záležitost.
Prošla jsem si testováním všech druhů od sójového až po mandlové a osobně mi nejvíc "sedlo" právě kokosové.

Jak už to bývá, právě kokosové se dost špatně shání, je drahé a ještě obsahuje složky, které v mléku mít nemusím...
Tak jsem dnes udělala takový malý pokus a zkusila si udělat mléko doma.
To, že k tomu potřebujete dobrý mixér, nebudu zastírat. Já si v posledních dnech užívám svůj nový mixér Kitchen Aid, který jsem dostala od mých nejmilejších k narozeninám, a tak to bylo jednoduché.

Napoprvé jsem zkusila menší množství, ale příště už pojedu "naplno".
Mléko je vynikající a hlavně, není slazené, jako jeho kamarádi z obchodu.

Příprava je velmi jednoduchá a rychlá.

Přibližně na 1 šálek mletého kokosu budete potřebovat 2 šálky teplé vody.

Mixujeme asi 1-2 minuty, až se začne objevovat na stěnách mixéru povlak podobný smetaně.

Ještě chvíli necháme mixovat a potom přecedíme, nejdřív přes cedník, pořádně kokos vymačkáme. 
Nakonec jsem ještě přecedila přes gázu, aby mléko bylo úplně hladké a bez kousků.

Zbytek kokosu jsem si schovala, nechám vyschnout a použiji při pečení...
Mléko co nejdříve spotřebujte a před použitím protřepejte  :-)

3 komentáře:

  1. To zní velmi dobře! Jen nevím, zda to zvládne můj "smoothie" levný mixér. :(
    BLOG Corculum♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za zkoušku to stojí...Ten kokos se stejně úplně nerozmělní,jde o to dostat z něj asi ten tuk a ostatní složky...

      Vymazat
  2. Zkuste kokos nechat přes noc namočený v té vodě. Mohlo by to mixéru usnadnit práci ;)

    OdpovědětVymazat