čtvrtek 1. září 2016

Zapečený květák...

Mám ráda, když doma nezůstávají zbytky jídla...a zrovna v týdnu jsem dělala jednoduchý, rychlý a dobrý oběd, který bych nazvala "do posledního kousku" :-) Prostě si všichni po troškách tak dlouho přidávali, až byl talíř prázdný...a že to byl mega talíř :-) 

Zapečený květák

1 větší květák
150 g uzeného masa nebo libové slaniny
1 cibuli
1 smetanu ke šlehání
3 vejce
100 g tvrdého sýra
pažitka, sůl, pepř, tymián, muškátový oříšek 

máslo a stroužek česneku na vymazání formy
lžíci strouhanky na vysypání

Z květáku obereme růžičky a uvaříme ve slané vodě asi 10-15 min., tak, aby byly poloměkké, ale ne rozvařené. Prostě do nich musí pěkně zajet při napíchnutí vidlička.
Zapneme troubu na 220 stupňů.
Nastrouháme sýr na jemném struhadle nebo na nástavci k robotu.

Cibuli i uzené maso nakrájíme na drobné kousky.
Do větší misky nalijeme smetanu a rozšleháme v ní vejce. Osolíme, opepříme, dáme menší lžičku tymiánu. 
Stroužek česneku rozkrojíme, zapékací formu vymažeme máslem a "přejedeme" pro vůni rozpůleným stroužkem česneku. Tenhle krok můžete vynechat, mě ale přijde, že malinko dodá vůni a jemnou chuť.
Vysypeme strouhankou.
Na trošce másla nebo oleje orestujeme uzené maso a cibulku. 

Uvařené růžičky květáku rozprostřeme na dno formy, posypeme směsí uzeného a cibulky. Posypeme pažitkou, kterou jsme nakrájeli nadrobno. Po celé ploše nastouháme trošku muškátového oříšku.

Zalijeme smetanovo vaječnou směsí a posypeme sýrem.

Pečeme do zlatava.
Podáváme s listovým salátem nebo bramborami.



2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Jak je tam cibulka a sýr,tak je prostě dobrý všechno :-D
      Krásný den

      Vymazat