Před časem jsem listovala ve svém receptáři a u jednoho z nich byla
poznámka:*dobré, ale moc strouhání :-(
Psala jsem to v době, kdy jsem ještě všechno v kuchyni musela dělat ručně,
protože jsem žádného robota neměla.
Tak jsem si recept založila, že ho musím brzy vyzkoušet a pořádně svého
kuchyňského pomocníka zapřáhnout... A zrovna dnes mi v kuchyni
zavoněla jablečná vonná svíčka a tak mi tento založený recept připomněla :-)
Kromě zdlouhavého strouhání jablíček je recept úplně jednoduchý. Jediný
problém jsem měla s tím, v čem moučník upeču, protože hluboký plech 25*35 cm
nevlastním, tak jsem trošku improvizovala zapékací miskou.
Výsledek mě příjemně překvapil, koláč je krásně vláčný, voňavý a zvládne ho i začátečník.
Jablíčkový sypaný koláč
Na plech 20x30 cm budeme potřebovat:
300 g dětské krupičky
230 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
1,5 lžičky jedlé sody (nebo prášku do pečiva)
1,5 kg jablek...ostrouhaných a
zbavených jádřinců 1kg
mletou skořici podle chuti
já jsem ještě přidala 1 lžičku voňavého pečení s vanilkou od Antonína
120 g chlazeného másla (nemělo by být příliš měkké, strouhá se na konec na
koláč)
*Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců.
*Zapneme troubu na 200 stupňů, zapékací misku nebo hluboký plech cca 20*30
vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
*Všechny sypké suroviny nasypeme do mísy a smícháme. Na dno nádoby nasypeme
menší množství sypké směsi tak, aby jen zakryla dno. Víc opravdu nedávejte,
protože nezvlhne a zůstane sypká i po upečení, tak jak to za pár místech zůstalo mně. :-(
*Jablíčka nastrouháme na hrubém struhadle buď ručně nebo s pomocí robota.
*Smícháme je se skořicí.
Polovinu jablíček dáme na sypkou směs. (Nemačkat z nich tekutinu, ta je tam
potřeba!)
*Zasypeme polovinou zbývající směsi, na to zbytek jablek a nahoru zbývající
směs.
*Postrouháme máslem, které jsme měli v chladničce, použijeme hrubé struhadlo.
*Dáme do trouby na 40 min. zapéct.
*Krájíme, až je moučník chladný, jinak se bude trochu drobit. *Podáváme posypaný moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat