středa 25. ledna 2017

Dalamánky ...

Dalamánky z kvásku dělám celkem pravidelně, ale protože je vás hodně, kteří kvásek nemají, dneska jsem, kromě klasických kváskových, udělala právě dalamánky z droždí.
 


Kromě toho, že bych je příště více posypala na povrchu kmínem a solí bych jim nevytkla vůbec nic, takže pokud je chcete zkusit, tady je recept.
Inspiraci jsem, stejně jako u kváskových, čerpala ze stránek Pradobroty.

Na přibližně deset dalamánků budete potřebovat:

150 g žitné mouky
350 g hladké pšeničné mouky
13 ml octa
3 g kmínu
4 g chlebového koření (kmín, anýz, fenykl)




1/2 sáčku sušeného droždí (případně polovinu kostky)
330 ml vlažné vody
10 g soli

na obalení žitnou mouky
hrubou sůl (použila jsem sůl z Camargue) , kmín na posypání 

Suroviny dáme do mísy robotu a necháme ho uhníst těsto. Mělo by zůstat trochu lepivé, ale přitom by mělo tvořit kompaktní a hladkou hmotu.
Pokud by těsto hodně lepilo, přisypeme malinko mouky.


Potom si těsto rozdělíme na 10 kousků přibližně po 80 g.
Na pomoučené pracovní ploše z každého vyválíme hladký bochánek, který klademe na pečící papír.


Přikryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně 30 minut.
Po třiceti minutách si nachystáme mokrou utěrku a misku s žitnou moukou.
Každý dalamánek oválíme po mokré utěrce a následně obalíme v mouce.
Takto připravené dalamánky vracíme zpět na pečící papír, opět přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout, tentokrát asi 45 min.
Troubu rozehřejeme na 250 stupňů, vložíme do ní plech, do kterého budeme při vkládání plechu s dalamánky lít horkou vodu na zapaření trouby.
V konvici uvaříme trochu horké vody, kterou i připravíme do hrnečku.
Každý dalamánek nařízneme nožem, postříkáme rozprašovačem se slanou vodou a posypeme povrch hrubou solí a kmínem.


Dalamánky vložíme do trouby  a na spodní plech vlijeme asi 2 dcl horké vody a rychle zavřeme troubu. Takto pečeme 5 minut.


Poté dvířka trouby otevřeme a vyvětráme přebytečnou páru, teplotu snížíme na 190 stupňů a pečeme ještě asi 15 minut, podle výkonu trouby, až jsou dalamánky zlatohnědé.


Necháme vychladnout na mřížce. U nás k nim nesmí chybět vajíčková pomazánka... :-)





8 komentářů:

  1. Děkuji..myslela jsem,že nebudou tak dobré,ale jsou opravdu srovnatelné s těmi kváskovými.☺

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají skvěle a určitě tak i chutnají

    OdpovědětVymazat
  3. Máte na to pečení nějakou speciální troubu nebo obyčejnou? Bojím se, abych si tu svou tím zapařováním nezničila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám obyčejnou.Zkuste tedy jen plechový hrníček s vodou na dno postavit dolů do trouby hned jak troubu zapnete a pak do rozpálené vložit plech s dalamánky.Po těch pěti minutách ho vytáhnout.Dříve jsem tak pekla i chleba.

      Vymazat
  4. Již po několikáté uděláno a vždy super 👍

    OdpovědětVymazat
  5. Super, děláme fakt často, děti jí i jen tak, suché😆

    OdpovědětVymazat
  6. 1/2 sáčku sušeného droždí není rovno polovině kostky čerstvého droždí, není v receptu chyba?

    OdpovědětVymazat