Kromě toho, že bych je příště více posypala na povrchu kmínem a solí bych jim nevytkla vůbec nic, takže pokud je chcete zkusit, tady je recept.
Inspiraci jsem, stejně jako u kváskových, čerpala ze stránek Pradobroty.
Na přibližně deset dalamánků budete potřebovat:
150 g žitné mouky
350 g hladké pšeničné mouky
13 ml octa
3 g kmínu
4 g chlebového koření (kmín, anýz, fenykl)
1/2 sáčku sušeného droždí (případně polovinu kostky)
330 ml vlažné vody
10 g soli
na obalení žitnou mouky
hrubou sůl (použila jsem sůl z Camargue) , kmín na posypání
Suroviny dáme do mísy robotu a necháme ho uhníst těsto. Mělo by zůstat trochu lepivé, ale přitom by mělo tvořit kompaktní a hladkou hmotu.
Pokud by těsto hodně lepilo, přisypeme malinko mouky.
Potom si těsto rozdělíme na 10 kousků přibližně po 80 g.
Na pomoučené pracovní ploše z každého vyválíme hladký bochánek, který klademe na pečící papír.
Přikryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně 30 minut.
Po třiceti minutách si nachystáme mokrou utěrku a misku s žitnou moukou.
Každý dalamánek oválíme po mokré utěrce a následně obalíme v mouce.
Takto připravené dalamánky vracíme zpět na pečící papír, opět přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout, tentokrát asi 45 min.
Troubu rozehřejeme na 250 stupňů, vložíme do ní plech, do kterého budeme při vkládání plechu s dalamánky lít horkou vodu na zapaření trouby.
V konvici uvaříme trochu horké vody, kterou i připravíme do hrnečku.
Každý dalamánek nařízneme nožem, postříkáme rozprašovačem se slanou vodou a posypeme povrch hrubou solí a kmínem.
Dalamánky vložíme do trouby a na spodní plech vlijeme asi 2 dcl horké vody a rychle zavřeme troubu. Takto pečeme 5 minut.
Poté dvířka trouby otevřeme a vyvětráme přebytečnou páru, teplotu snížíme na 190 stupňů a pečeme ještě asi 15 minut, podle výkonu trouby, až jsou dalamánky zlatohnědé.
Necháme vychladnout na mřížce. U nás k nim nesmí chybět vajíčková pomazánka... :-)
Ty vypadají úžasně.
OdpovědětVymazatDěkuji..myslela jsem,že nebudou tak dobré,ale jsou opravdu srovnatelné s těmi kváskovými.☺
OdpovědětVymazatVypadají skvěle a určitě tak i chutnají
OdpovědětVymazatMáte na to pečení nějakou speciální troubu nebo obyčejnou? Bojím se, abych si tu svou tím zapařováním nezničila.
OdpovědětVymazatMám obyčejnou.Zkuste tedy jen plechový hrníček s vodou na dno postavit dolů do trouby hned jak troubu zapnete a pak do rozpálené vložit plech s dalamánky.Po těch pěti minutách ho vytáhnout.Dříve jsem tak pekla i chleba.
VymazatJiž po několikáté uděláno a vždy super 👍
OdpovědětVymazatSuper, děláme fakt často, děti jí i jen tak, suché😆
OdpovědětVymazat