sobota 29. srpna 2015

Kešu máslo...

Kešu máslo...už před časem jsem si řekla, že ho musím zkusit, když mám doma takového skvělého pomocníka...a teď si nadávám, že mi to tak dlouho trvalo...protože je skvělé, zdravé, plné nenasycených mastných kyselin, omega-3 kyselin...ale hlavně, je moc dobré :-)
Když jsem se na různých webech snažila něco dozvědět o kešu másle, tlouklo mě do očí,  jak stašně draze se prodává, přitom jeho výroba, pokud máte výkonný tyčový mixér nebo sekáček,zabere jen pár minut...Já jsem použila opět milovaný Kitchen Aid... :-)
Kešu oříšky mají „máslovou“ příchuť a taky nižší obsah tuku než mnoho jiných ořechů. Z toho jsou nenasycené mastné kyseliny, které jsou velmi zdravé pro srdce. Kešu máslo je také dobrým zdrojem hořčíku, mědi a fosforu. Kešu máslo se často používá v indické a thajské kuchyni. Hodí se na sladké i slané jídla, sušenky, pudinky, dipy a raw dobroty. Můžeme přidat do polévek ,k dušeným pokrmům a kari, do salátových zálivek, míchané zeleniny nebo marinády. 


Postup výroby...
Kešu oříšky jsem namočila na dvě hodiny do vody...někde na netu se kvůli následnému plesnivění doporučuje nechat ořechy vyschnout. Já jsem dělala z malého množství víceméně na zkoušku, tak jsem rovnou mixovala...nejdřív v první fázi rozmixujete oříšky na drobné kousky...mixujte dál a po pár sekundách se vám drť začne měnit na kompaktní hmotu, podobnou arašídovému máslu...opravdu díky sekáčku vznikla hladká hmota bez kousků...malinko jsem ho oslolila a hned vyzkoušela jako podklad pro tortillu...na to dip z modrého sýra a dobrota byla na světě... :-)








Žádné komentáře:

Okomentovat