pátek 12. května 2017

Boeuf Bourguignon

Přiznám se, že jsem člověk, který moc nemusí guláš...naštěstí ho můj muž ani dcera moc nechtějí a tak ho skoro nevařím...
Když jsem ale jsem držela v rukách tento litinový zázrak...hlavou mi běžely obrázky z Francie...
Moje okolí už mě zná a ví, že Francie a všechno, co s ní souvisí, ať je to jejich řeč, hudba, jídlo nebo památky, je prostě moje srdeční záležitost...a i když to nebyl tak úplně záměr, máme doma kartouzskou kočku, používám kosmetiku z Francie, dostávám od přátel dárečky s "Ajfelovkou"...a kdyby mi někdo řekl: "Zbal se, jedeme do Paříže.."...za deset minut nemám co robit... :-)
No a Francie, to je také Provence... jídla v těžkých hrncích, bylinky...Julia Child a samozřejmě Boeuf Bourguignon...hovězí po burgundsku...

Sice moje knihovna obsahuje i její knihu Umění francouzské kuchyně...ale toto jídlo jsem se rozhodla udělat opět podle směsice receptů...Dity P., Julie a francouzské kuchařky "Bon appétit!". Koupila jsem to nejhezčí hovězí na dušení, které v řeznictví měli...k tomu voňavou slaninu, malé cibulky, co nejmenší žampiony a hlavně plné, červené víno...bobkový list a tymián mi roste na balkoně, stačí jen utrhnout , vývar jsem si včera uvařila do zásoby..a tak mi nic nebránilo, abych se pustila do vaření... 

Na Boeuf Bourguignon /čti béf borgiňon/ si připravíme:
hrnec se silným dnem, vhodný na plotnu i do trouby, nejlépe litinový, u mě to byla jasná volba. 

1 kg masa vhodného na dušení, nakrájeného na větší kostky...(nemáme moc rádi kližku,tak jsem použila krásné zadní hovězí) + mouka na obalení kostek masa
150g slaniny na kostičky
1 cibuli na kostičky, 2 stroužky česneku na plátky,1 mrkev na kolečka
2 lžíce rajského protlaku
300 ml hovězího bujonu
750 ml těžkého červeného vína...
svazeček bylinek..bobkový list a 5 snítek tymiánu
malé žampiony a cibulky...obojí orestujeme na másle
Rozehřejeme troubu na 180 stupňů...

V litinovém hrnci (já jsem použila hrnec od Kitchen Aid) si rozpálíme trochu oleje a orestujeme slaninu, přidáme cibuli a až zezlátne, vsypeme česnek a kolečka mrkve...a ještě chvíli restujeme...
Potom to všechno z hrnce vyndáme....
Na zbytku tuku...(pokud je ho málo,tak trošku přilijeme ) orestujeme kostky hovězího masa, obalené v mouce, restujeme jen v jedné vrstvě, postupně, jinak by se nám začalo maso dusit...
Až máme orestované všechno maso, vrátíme do hrnce slaninu s mrkví, česnekem a cibulí, promícháme...
Přidáme rajčatový protlak,bylinky, osolíme a vlijeme víno a vývar, přikryjeme poklicí a dáme do trouby tak na 2 hod...
Od této chvíle je vše závislé jen a jen na hrnci....
Už nám zbývá jen orestovat cibulky a žampiony a na to máme ještě chvíli čas.
Zhruba po hodině zkontrolujeme a promícháme....dvacet minut před koncem pečení přidáme žampiony, cibulky a zamícháme...

Teď je ta správná chvíle nalít si skleničku červeného vína a pustit se do nádobí, kterého je po této přípravě požehnaně... a přitom si vychutnávat směsici vůní,která se line z trouby
Až je maso měkké, dochutíme solí a pepřem, přidáme lžíci másla a servírujeme přímo v hrnci, když je to takový krasavec
Podáváme s čerstvým chlebem (u nás domácím...), bagetkou nebo jak kdo chcete...
A hlavně...necháme si i na druhý den, protože to je teprve ta pravá Francie...vyzkoušeno osobně...















2 komentáře:

  1. Dobrý den.
    Váš muž říká, že by si i dal.
    My v OV taky.😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím do OV...muž ho jí bez masa...ale to už asi víte 😃

      Vymazat