středa 15. července 2015

Domácí rohlíky...




Také bylo včera u vás pečivo v obchodě skoro vymeteno?
U nás ano, tak jsem to opět vyřešila po svém...Byla to výzva, z rohlíků jsem měla celkem obavy...hlavně,strach, že se mi rozmotají při pečení :-) ...ale bezchybný recept, jak jinak, než od Martina Kubíka ze skupiny Pečempecen, opět nezklamal
Těsto jsem nechala kynout cca 2 hodiny a bochánky přesně odvážila po 95g, poslední zbyl menší....
Video na postup při motání rohlíků je zde:
https://www.youtube.com/watch?v=YqEUOvHpShM

A recept tady...
Rohlíky, dobré i druhý den od Martina Kubíka....

500 g hladké mouky, 270 g vody, 20g čerstvých kvasnic, 40g sádla nebo oleje, 2,5 lžičky soli. Lžička cukru. Udělat kvásek: nalámat droždí, trošku vody, cukr, poprášit moukou, zamíchat a nechat cca 15 minut az se objeví bublinková čepice... Až pak pokračovat a přidat zbylé ingredience+zbytek vody. V robotu cca 7 minut na druhou rychlost uhníst. Přikrýt igelitem a nechat kynout 20-30 minut, až se zdvojnasobí objem těsta. Rozdělit na 95g kousky, já je odvažuju a vyválet trojúhelník, tenký 3-4 mm. Zatočit a po umotaní jestě chvíli válet ,aby se švy pěkně spojily. Švem dolů dát na plech (asi budou potřeba 2 plechy), nechat zakryté např. utěrkou kynout 40 minut. Pak rozprašovačem pošplíchat a posypat mákem atd. Péct v zapařene troubě/použila jsem plecháček s vodou na dno trouby/ na 250 st 5 minut. Pak vyvětrat páru/vyndat plecháček s vodou/ a dál péct na 250 st cca 10 minut. Hotové rohlíky jsou sytě zlaté a začínají hnědnout. Takhle vypečený rohlík ma kůrku, která ho chrání před brzkým okoráním a je dobrý i druhý den, přitom uvnitř vláčný :-))









  
 


Žádné komentáře:

Okomentovat