A ač jsou k dispozici na internetu stovky receptů, ten nejlepší pro mě je jen jeden...
S tvarohem, opraženou strouhankou nebo jen tak s máslem a cukrem, nic lepšího prostě není :-)
Na přibližně 15 ks ovocných knedlíků budete potřebovat:
500 g hrubé mouky
10 g čerstvého droždí
2 lžičky cukru krupice
250 ml mléka
1 vejce
1 kávovou lžičku soli
ovoce na naplnění
cukr, máslo, tvaroh nebo opraženou strouhanku na posypání.
Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme kvasnice. Zasypeme cukrem a zalijeme troškou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.Trvá to asi 20-30 min.
Do mouky potom přidáme vejce, lžičku soli a mléko, mícháme hnětacím nástavcem, až vznikne relativně hladké těsto.
Necháme kynout přibližně hodinu, těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
Připravíme si ovoce, v tomto případě jahody, omyjeme je a odřízneme stopku.
Odkrajujeme kousky těsta, zabalíme do nich jahodu a v dlaních uválíme přibližně stejné knedlíky.
Necháme ještě chvíli kynout na pečícím papíře.
Do většího hrnce s poklicí dáme vařit vodu. knedlíky opatrně vložíme do vřící vody a přikryjeme poklicí. Přikryté vaříme 5 minut a následně odkryté ještě čtyři minuty.
Hotové vytahujeme děrovanou naběračkou a do každého píchneme vidličkou, abychom uvolnili přebytečnou páru.
Na talíři posypeme moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem, případně posypaný strouhankou nebo tvarohem.
Mňam..
OdpovědětVymazatAsi poprosím maminku, jestli bychom první úrodu taky neobětovaly na knedlíky. Ty Vaše vypadají perfektně a postup tu máte doopravdy nádherně zdokumentovaný. U nás doma většinou všechny jahody sníme jen tak, nebo v buchtě a na knedlíky nezbude. :/ Ať se daří v kuchyni. :)
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
VymazatDěkuji za milou zprávu.Určitě zbydou jahody i na koláč i na knedlíky.
VymazatJá ještě plánuju marmeládu,ať si v zimě připomenu,jaké bylo léto :-)
Mějte se krásně a určitě k vám nakouknu.