středa 8. února 2017

Polévka vichyssoise



V posledních měsících, díky knize "Bon appétit!" z edice Apetitu, moc ráda vařím francouzskou pórkovou polévku...prostě mi učarovala ta jemnost chuti smetany a pikantnosti pórku...nemůžu se jí nabažit a dělám ji s malými úpravami fakt celkem často...

Polévka vichyssoise
3 lžíce másla
1 pórek...nakrájený na kolečka
3 jarní cibulky nakrájené na kolečka
1,5 l vývaru já dávám zeleninový
0,5 kg brambor nakrájených na malé kousky
250 ml smetany ke šlehání
mořská sůl, pepř, pažitka a krutony k podávání
V hrnci rozehřejeme máslo a na mírném plameni opékáme pórek a cibuli, jakmile změkne, ale je stále světlá, přilijeme vývar a přidáme brambory...až brambory změknou, vmícháme smetanu a dochutíme, rozmixujeme tyčovým mixérem...Při podávání zdobíme krutonky a nasekanou pažitkou...
Tato polévka z lázní Vichy se podle tradice podává vychlazená, nám ale moc chutná zatepla...
Pokud byste chtěli dietnější verzi, rozmixujte polévku bez smetany, jen prostě nebude tak jemná …






Žádné komentáře:

Okomentovat