Dnes
bych vám chtěla napsat něco o chlebu…ale ne o běžném kupovaném chlebu,
nýbrž o pravém domácím bochníku chleba s dokřupava vypečenou kůrčičkou a
vláčnou střídkou…
Kdo
někdy ochutnal dobře upečený domácí kváskový chleba, jistě potvrdí, že
této chuti se nic na světě nevyrovná! Ovšem nejen jeho chuť, ale i
samotná příprava je něco úžasného….skoro bych to nazvala až rituálem, a
kdo má nějakou zkušenost s pečením domácího chleba, jistě mi dá za
pravdu..
A co je na přípravě chleba tak úžasného, ptáte se?
Třeba
ten pocit, když se kvásek pohne a dává o sobě znát…zaděláte těsto a
čekáte…najednou se z malé kuličky udělá pořádná masa těsta, která
potřebuje vaše ruce…hnětete a myslíte na to, co všechno se může
přihodit, když to odbudete…posypete pecen škrobem a rukama pohladíte,
dáte do ošatky a necháte ho osudu….potom opatrně vyklopíte, naříznete a
dáte péct.
Se
zatajeným dechem vždy sleduji, co se děje uvnitř trouby…chléb se začne
zvětšovat, nafukovat (někdy i praskne)…a když ne, čekám, až se upeče a
bude mít tu správnou barvu…
* * *
„Nikdy mě nepřestane fascinovat ta chvíle, když držím čerstvě upečený chléb v dlaních a přivoním k němu.Ten okamžik za to všechno prostě stojí!“* * *
A pokud jste alespoň chviličku přemýšleli, zda by stálo za to to zkusit, tak neváhejte…
K přípravě budete potřebovat:
(na malý bochník)
Kvásek *
Ošatku nebo misku
Žitnou mouku
Chlebovou pšeničnou mouku
vodu
sůl, kmín
Kváskový chléb krok za krokem
Do
větší nádoby nasypejte 150 g žitné celozrnné mouky, 150 ml vody a lžíci
kvásku z ledničky (pro případ, že byste zapomněli ze skleničky odebrat
trochu kvásku na příští chleba, nechávám skleničku od zbytků kvásku a
neumývám, nejednou se z takto vyškrabaných zbytečků zachránil kvásek
:-))
Zamíchejte a nechejte na teplém místě 12-14 hodin.
Zamíchejte a nechejte na teplém místě 12-14 hodin.
Po
dvanácti hodinách nezapomeňte ze skleničky s kváskem vrátit již zmíněné
dvě lžíce kvásku do skleničky z lednice na příští pečení.
Ze zbytku kvasu zadělejte na těsto:
Do mísy kuchyňského robotu vsypte 400 g pšeničné chlebové mouky a přilijte 200 ml vody, 1 a půl lžičky soli a půl lžíce kmínu.
Přidejte
kvas a pomocí kuchyňského robotu vypracujte těsto (použijte
hnětací hák). Nechejte hnětat asi 4 minuty na nejnižší rychlost, dokud
se těsto nezačne oddělovat od stěn mísy. Podle savosti mouky přidejte
vodu, pokud se zdá těsto husté nebo mouku, když je řídké. Hnětejte ještě
další 3-4 minuty.
Takto připravené těsto zakryjte igelitem, aby neoschlo a nechejte 2-6 hodin kynout.
Doba
kynutí závisí na okolní teplotě, síle kvásku a je více faktorů, které
ji ovlivňují. V době kynutí, pokud jste přítomni, můžete každých 40
minut těsto přeložit. To znamená chytit těsto a z jedné strany jej
pomocí stěrky přehnout na druhou stranu. Mám však vyzkoušeno, že i bez
překládání se daří chleby krásné, proto rozhodnutí, zda překládat,
nechám na vás.
Míru
vykynutí těsta zkoušejte pomocí prstu. Pomoučněný prst píchněte do
těsta a pokud se prohlubeň po zatlačení vrací, těsto je správně
vykynuté.
Těsto vyklopte z mísy na pomoučněnou pracovní plochu a nechejte asi 20 minut jen tak ležet.
Poté rukama zpracujte bochník, snažte se rukou vytlačit vzduch, aby
nezůstaly bubliny… překládejte a stáčejte tak dlouho, až bude těsto
sametové a nebude skoro vůbec lepit.
Vytvarujte
bochník, vyhlaďte, potřete škrobem nebo moukou (mám lepší zkušenost se
škrobem, opravdu se nelepí na ošatku) a „hezčí“ stranou položte do
ošatky. Pokud ošatku nemáte, tak těsto dejte třeba do cedníku,
vyloženého pomoučněnou utěrkou.
Zakryté nechejte ještě 2-3 hodiny kynout v ošatce, potom vyhřejte troubu i s plechem, na kterém chcete péct, na 250 stupňů.
Ten plech je velmi důležitý, na studeném by chleba zespodu praskl!
Ten plech je velmi důležitý, na studeném by chleba zespodu praskl!
Opatrně vyklopte na pečící papír, který máte na nějaké pevné podložce, žiletkou nebo
ostrým nožem vytvořte na chlebu zářezy, a pak už stačí
chleba jen opatrně svézt z podložky na horký plech.
Ještě
postříkejte vodou se solí, (mám ji nachystanou v rozprašovači a během
pečení ještě tak 4x postříkám…pokud nemáte rozprašovač, tak dejte do
trouby na prvních 10-15 min plecháček s vodou, a průběžně chléb
potírejte vodou se solí alespoň mašlovačkou).
Pečte na 250 stupňů cca 10-15 min. a potom snižtee teplotu na 190-200
stupňů a dopékejte cca 30 min. Podle potřeby pokropte vodou se solí.
Správně upečený chleba by měl mít kaštanovou barvu a měl by při poklepání „zvonit“.
Po upečení nechejte na mřížce vychladnout… nekrájejte horké, srazili byste si střídku!
Uchovejte
zabalený v utěrce, kterou je potřeba každý třetí den vyměnit, ale ze
zkušenosti vím, že chleby zmizí hned po upečení – nejlepší je přece
čerstvý a křupavý
Na závěr ještě tip pro majitele litinového hrnce. Pokud ho vlastníte, můžete péct chleba
přímo v něm!
Místo
plechu dejte na mřížku trouby zahřát na 250 stupňů litinový hrnec i
s policí. Trvá to asi 40 min. Poté chleba přímo z ošatky vyklopte do
hrnce, nahoru dejte poklici a vložte do trouby.
Po
deseti minutách víko sundejte, snižte teplotu na 190 stupňů a
postříkejte vodou se solí. Pečte dalších 35 minut, až je barva krásně
kaštanová.
Snad se tyto rady budou hodit a chlebíček se podaří a hlavně – bude chutnat!
*Kvásek můžete sehnat na kváskové mapě: http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
Nebo si ho můžete sami vypěstovat podle návodu třeba zde: http://www.maskrtnica.cz/komunitni-kvaseni/
Nejlepší
je, pokud máte v okolí někoho známého, který vás kváskem
podaruje. Kvásek, darovaný nebo založený, uchovávejte ve skleněné nádobě
ve dveřích lednice, přikrytý igelitem. Pokud jste se rozhodli, že ještě
chleba péct nechcete, uchováte ho v lednici – stačí přidat lžičku
celozrnné žitné nebo pšeničné chlebové mouky, lžičku vody a zamíchat,
takzvaně „dokrmit“, nechat trochu vykvasit na kuchyňské lince a potom
dát do lednice. S občasným dokrmením (1x týdně ) vám v lednici vydrží
měsíce. Pokud chcete upéct chleba, je třeba kvásek připravit cca 12-14
hodin předem.
Mám vyskoušeno je výbornej!
OdpovědětVymazatTak poprve v zivote jsem predehrala plech a chleba puknul,tak nevim kde se stala chyba.
OdpovědětVymazatTak poprve v zivote jsem predehrala plech a chleba puknul,tak nevim kde se stala chyba.
OdpovědětVymazatDala jsem na půl vodu a na půl podmáslí a chleba je dokonalý :). Škoda, že je tak malý.
OdpovědětVymazat