středa 21. února 2018

Pastýřský koláč...

Už dlouho se mi nestalo, aby manžel přišel s přáním, abych vyzkoušela nějaký nový recept...a už dlouho se mi nestalo, abych při jídle přivírala oči blahem...



Ano...úplně obyčejný a přitom tak úžasný, to je Shepherd's pie - pastýřský koláč.
Pochází z Anglie a původně to bylo vlastně jídlo ze zbytků...spodní část je takové ragů z mletého hovězího a nahoře je zapečená bramborová kaše.
Já jsem na něj udělala kvalitní vývar den předem a koupila krásné hovězí :-)
A můžu jen konstatovat, že mě toto dosud neznámé jídlo úplně nadchlo a budu ho připravovat hodně často.

Protože jsem tento pokrm neznala, a vůbec netušila, jak by mělo chutnat, tak jsem se pro jistotu poprvé opravdu skoro přesně držela receptu pana Pohlreicha. Jen jsem nedávala hrášek, který se nám tam nějak moc nelíbil a příště bych   určitě přidala množství bramborové kaše, která byla v kombinaci s masem naprosto famózní :-)

Pastýřský koláč

pro 4 osoby budete potřebovat

600 g hovězího masa ( stačí i 500 g)
1 cibuli, nakrájenou na drobno
2 mrkve na malé kousky
4 stroužky česneku, pokrájený na drobné kousky
trochu hladké mouky na poprášení masa
olivový olej, sůl, pepř
pár kapek worcestrové omáčky
lžíci rajského protlaku
200-250 ml hovězího vývaru 
lžičku drcených rozmarýnových lístků
lžičku tymiánových lístků

Na bramborovou kaši:
(oproti původnímu receptu jsem už přidala množství )

600-800 g brambor 
80 ml smetany dle potřeby, ať není kaše moc řídká 
80 g másla
1 žloutek

Do většího hrnce dejte vařit oloupané brambory, nakrájené na menší kousky. Vodu osolte.



Do hrnce se silným dnem (použila jsem litinový) nalijte trochu olivového oleje, orestujte cibuli a mrkev, pokrájenou na drobnější kousky.


Až získá zlatavou barvu, přidejte česnek a mleté hovězí maso. Lehce osolte a opepřete a restujte ještě asi tři minuty. Potom směs zaprašte moukou a znovu promíchejte. 


Pomalu přilívejte vývar a vmíchejte lžíci protlaku. Přidejte bylinky a pár kapek worcestrové omáčky.
Nechte ještě přibližně 15 minut probublávat a občas promíchejte, aby se směs nepřipálila.


Naposledy ještě ochutnejte a případně dochuťte.
Nalijte do vhodné zapékací misky.

  Rozehřejte troubu na 200 stupňů.
Slijte vodu z brambor a pomocí šlehací metly v robotu nebo ručně udělejte hladkou bramborovou kaši, do které nakonec přidejte žloutek.


Kaši navrstvěte na masovou směs, vložte do trouby a nechte zapékat asi 25 - 30 minut, až je povrch kaše krásně zlatavý.




Jedinou nevýhodou je, že tento pokrm nenadělá moc velkou parádu na talíři při následném porcování, ale božskou chutí vám to jistě vynahradí...


9 komentářů:

  1. Rozi, bylo to fakt skvělé...jak mě tohle mohlo tak dlouho míjet :-)
    Krásný den přeji :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, díky moc za recept. Vypadá to fantasticky, určitě brzy vyzkouším :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci,zkus,je to skvělý...prostě to tak nějak jde dohromady a ta zapečená kaše je úžasná...

      Vymazat
  3. Marti, zkuste jednou na vrstvu masa dát vrstvu kysaného zelí a pak kaši.
    pěkný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko,díky za tip.Zelí můžeme,takže určitě zkusím
      Krásný den přeji.

      Vymazat
    2. Majko,díky za tip.Zelí můžeme,takže určitě zkusím
      Krásný den přeji.

      Vymazat