Jsem úplně obyčejná ženská, která miluje svoji rodinu, ráda vařím a peču...tak vítejte u mně v kuchyni 😊
neděle 8. ledna 2017
Citronový koláč...babeta
Krásné ráno.
Nedávno jsme v jedné skupince o vaření vzpomínali na citronovou babetu...
Znáte ji?
Pro mě jsou to vzpomínky na dětství, kdy se prodávala v kulaté alobalové misce a byla prostě nezapomenutelná.
A tak jsem si na webu našla pár receptů, z každého si něco vzala a něco upravila a dala se do pečení.
Ve výsledku je jí koláč hooodně podobný a moc dobrý, jen musím při příštím pečení použít menší vyšší plech, aby byl koláč vyšší.
Citronová poleva to celé pozvedla o třídu výš a i když původní babeta byla "jen" posypaná moučkovým cukrem, tohle je snad ještě lepší.
Co napsat na konec?
Koláč "ala babeta" se setkal s úspěchem, všem to moc chutnalo, takže u nás bude na stole častěji... a já si musím koupit vyšší plech, nebo ji udělat v dortové formě, aby byla příště dokonalá :-D
Na citronový koláč budete potřebovat:
200g cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 žloutky (zbylé bílky zvlášť vyšlehat)
100 ml oleje
100 ml mléka
300 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
kůra z 1 citronu
šťáva z 1 citronu
Poleva:
šťáva z citronu a moučkový cukr
Troubu zapneme na 160 stupňů. Hlubší plech nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Žloutky dáme do mísy a přidáme oba cukry. Šleháme, až se začne cukr pomalu rozpouštět. Přilijeme olej a dál šleháme dohladka.
Přidáme citronovou kůru a šťávu z citronu, mouku, smíchanou s práškem do pečiva a pomalu přiléváme mléko.
Z bílků ušleháme pevný sníh, který opatrně vmícháme do připraveného těsta.
Takto připravené těsto nalijeme na plech nebo do dortové formy a dáme péct přibližně na 40 minut, až povrch koláče začne hnědnout.
Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, můžeme vytáhnout z trouby.
Koláč necháme pomalu chladnout a připravíme si polevu.
Do mísy robota vymačkáme šťávu z jednoho citronu a přidáváme postupně tolik moučkového cukru, aby vznikla malinko hustší směs. Šleháme plochým nástavcem a podle potřeby přidáme cukr.Kdyby moc zhoustla, přidáme pár kapek citronu...
Výsledná směs musí být tekutá, ale ne zas tak aby stékala z koláče.
Naneseme stěrkou opatrně na koláč, rozetřeme a necháme zaschnout.
Inspirováno receptem z Toprecepty...upraveno.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat