pátek 4. března 2016

Věnečky...




Věnečky se mi dlouhou dobu moc nedařily, protože jsem nebyla schopná úplně precizně vyšlehat těsto mým prastarým ručním šlehačem. Až s příchodem Artisana do mé kuchyně je dělám hodně často, najednou je to totiž  tak snadné a všichni v okolí je prostě zbožňují :-)



A s přibývajícími pokusy také pomalu vychytávám mouchy a tak se s vámi ráda o tipy podělím.

Přibližně na 40 ks věnečků budete potřebovat:
 150 g vody
menší špetka soli
45 g oleje

115 g hladké mouky

3 malá vejce 

Odměříme si do kastrůlku s nepřilnavým dnem vodu, olej a špetičku soli.


Do malé misky si připravíme odváženou mouky.
Necháme zahřívat směs vody a oleje,  až začne vřít, vsypeme najednou hladkou mouku a mícháme, dokud se těsto nelepí na vařečku.


Necháme vyhladnout.

Těsto vložíme do mísy robota a stromečkovou metlou po jednom zpracováváme do těsta vejce. Další přidáváme, až je předchozí úplně zpracované v těstě.




Hotové těsto by mělo být lesklé a trošku se táhnout mezi prsty.


Nastavíme troubu na 230 stupňů, na plech položíme pečící papír, těsto přendáme do zdobícího sáčku s ozdobnou hubičkou a stříkáme malé kroužky.


Plech s věnečky vložíme do trouby, pečeme na 230 stupňů přibližně 6 minut, potom snížíme teplotu na 170 stupňů a dopékáme asi 6-10 minut, až mají krásnou zlatohnědou barvu.
Na začátku pečení nesmíme otvírat troubu, věnečky by nevyskočily.
Hotové, ještě vlažné je rozřízneme podélně pilkovým nožem.


Na pudingovou náplň si připravíme:
300 ml mléka
1 vanilkový puding
2 lžíce moučkového cukru

100 g  másla
1-2 lžíce cukru moučka (podle chuti)
trošku rumu

V mléce  s cukrem rozmícháme vanilkový prášek a klasicky uvaříme hustší puding.
Ten necháme vychladnout,  občas  metličkou promícháváme, aby se nahoře netvořil škraloup, který by nám v krému následně dělal problémy.
Vychladlý puding vyšleháme s máslem, přidáme podle chuti cukr a trošku rumu.
Naplníme opět cukrářský sáček s ozdobnou hubičkou, na spodní část věnečku stříkáme pudingový krém a přiklopíme vrchním dílem.


Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.







1 komentář:

  1. Krásný den, chci se zeptat jak dlouho dopředu je dobré věnečky dělat, aby byly uležele, děkuji. Karolína

    OdpovědětVymazat