Věnečky se mi dlouhou dobu moc nedařily, protože jsem
nebyla schopná úplně precizně vyšlehat těsto mým prastarým ručním šlehačem. Až
s příchodem Artisana do mé kuchyně je dělám hodně často, najednou je to totiž tak snadné a všichni v okolí je prostě
zbožňují :-)
A s přibývajícími pokusy také pomalu vychytávám mouchy
a tak se s vámi ráda o tipy podělím.
Přibližně na 40 ks věnečků budete potřebovat:
150 g vody
menší špetka soli
45 g oleje
115 g hladké mouky
3 malá vejce
Odměříme si do kastrůlku s nepřilnavým dnem vodu, olej
a špetičku soli.
Do malé misky si připravíme odváženou mouky.
Necháme zahřívat směs vody a oleje, až začne vřít, vsypeme najednou hladkou mouku
a mícháme, dokud se těsto nelepí na vařečku.
Necháme vyhladnout.
Těsto vložíme do mísy robota a stromečkovou metlou po jednom zpracováváme
do těsta vejce. Další přidáváme, až je předchozí úplně zpracované v těstě.
Hotové těsto by mělo být lesklé a trošku se táhnout mezi prsty.
Nastavíme troubu na 230 stupňů, na plech položíme pečící papír, těsto
přendáme do zdobícího sáčku s ozdobnou hubičkou a stříkáme malé kroužky.
Plech s věnečky vložíme do trouby, pečeme na 230 stupňů přibližně 6 minut,
potom snížíme teplotu na 170 stupňů a dopékáme asi 6-10 minut, až mají krásnou
zlatohnědou barvu.
Na začátku pečení nesmíme otvírat troubu, věnečky by nevyskočily.
Hotové, ještě vlažné je rozřízneme podélně pilkovým nožem.
Na pudingovou náplň si připravíme:
300 ml mléka
1 vanilkový puding
2 lžíce moučkového cukru
100 g másla
1-2 lžíce cukru moučka (podle chuti)
trošku rumu
V mléce s cukrem rozmícháme
vanilkový prášek a klasicky uvaříme hustší puding.
Ten necháme vychladnout, občas metličkou promícháváme, aby se nahoře
netvořil škraloup, který by nám v krému následně dělal problémy.
Vychladlý puding vyšleháme s máslem, přidáme podle chuti cukr a trošku
rumu.
Naplníme opět cukrářský sáček s ozdobnou hubičkou, na spodní část věnečku
stříkáme pudingový krém a přiklopíme vrchním dílem.
Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Krásný den, chci se zeptat jak dlouho dopředu je dobré věnečky dělat, aby byly uležele, děkuji. Karolína
OdpovědětVymazat