neděle 18. září 2016

Křehké ořechové rohlíčky...



Venku včera pršelo a tak jsem si řekla, že upeču něco dobrého. Šli jsme na oslavu kamaráda a tak jsem chtěla přinést něco ke kávě...

Rozhodla jsem se pro křehké ořechové rohlíčky podle všeobecně známého receptu ze šlehačkového těsta. 

Jenže udělat šlehačkové těsto ze šlehačky s prošlou exspirací se mi tak nějak úplně nechtělo a tak jsem to riskla a nahradila ji zakysanou smetanou, která mi včera zbyla z nepečeného ovocného dezertu. 
Těsto dopadlo na jedničku, krásně se s ním pracovalo a podle reakcí kamarádů  i chutnaly :-)

Naplnila jsem je ořechovou a makovou náplní, ale vzhledem k tomu, že samotné těsto není sladké, daly by se naplnit i jakoukoli slanou směsí. 

Na dva plechy rohlíčků budete potřebovat:

400 g hladké mouky
250 g másla (je možné použít i levnější Heru, ale já prostě nedám na máslo dopustit a chuť je prostě znát)
200g zakysané smetany
špetka soli

*makovou a ořechovou náplň (postup v na konci článku)

*rozpuštěné máslo na potření
*moučkový cukr na ozdobu

Všechny suroviny smícháme v robotu v kompaktní těsto.


Zabalíme do igelitového sáčku a uložíme na hodinu do lednice. 
Těsto rozdělíme na šest až sedm dílů, podle požadované velikosti rohlíčků.
Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a přichystáme si plech, vyložený pečícím papírem.
Pracovní plochu si malinko podsypeme hladkou moukou.
Každý díl vyválíme na kulatou placku a tu rozdělíme na 8 dílů. (Vůbec neřešte nepravidelné konce, ty smotáte do rohlíčku a nikdo je neuvidí :-))

Na širší konec každého trojúhelníku dáme náplň, rohy z širšího konce přehneme přes sebe a rolujeme rohlíček. Trochu vytvarujeme a položíme na pečící papír "svárem" dolů.



Pečeme na 200 stupňů asi 20 minut, až jsou rohlíčky růžové. Víc vám napoví vůně, která se začne linout z trouby :-)
Hotové rohlíčky potřeme rozpuštěným máslem a hojně posypeme mletým cukrem. 





Ořechová náplň:
150 g ořechů
90 g moučkového cukru
1 bílek
rum dle chuti

Ořechy v sekáčku rozsekáme najemno, přidáme cukr, bílek a rum. Umícháme směs. Může být sladší, protože těsto na rohlíčky je chuťově neutrální. 

Maková náplň:
Při dostatku času můžete použít tuto klasickou vařenou , dnes jsem musela udělat rychlejší variantu a smíchala mletý mák, přidala cukr, rum a trošku vody.


Žádné komentáře:

Okomentovat