pátek 13. května 2016

Makový závin...

Nevím, jak to máte vy, ale u nás se makový závin těší velké oblibě. Máme ho rádi celá rodina a docela často jsem ho kupovala u nás v pekárně. Jenže se nám zdálo, že navzdory nápisu "extra dávka máku" ho v závinu čím dál více ubývalo.
Tak jsem se rozhodla, že zkusím upéct náš vlastní, opravdu poctivý závin.

Recept na těsto jsem zkusila podle Pradobrot a nádivku jsem si udělala podle sebe.
Těsto bylo hotové během chviličky, krásně se s ním pracovalo a kdyby mi při pečení nepraskl, tak bych byla z výsledku naprosto nadšená.
Ale i přes tuto malou nedokonalost byl závin skvělý, nadýchaný a vydržel krásně vláčný i druhý den.
Pokud byste ho chtěli zkusit, tady je recept:
(Uvedené množství vystačí na dva záviny)

Nádivka:
200 g mletého máku
300 ml mléka
1 lžíce povidel
2 lžíce rumu
100 g cukru
1/2 lžičky skořice 

1 vejce a lžíci mléka na potření závinu.

Mléko přivedeme k varu, nasypeme mák a za stálého míchání na mírném plameni vaříme asi 10 minut, až je mák měkký. 

Do uvařeného máku přidáme povidla, rum, cukr a skořici.
Necháme vychladnout.

Těsto je klasické kynuté se sádlem:

500g hladké mouky
180 ml mléka
30g droždí (cca 3/4 kostky)
60 g sádla
60 g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
1 vajíčko
špetka soli 


Do mísy robota prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Zasypeme lžičkou cukru, zalijeme troškou vlažného mléka, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. (trvá to přibližně 20-30 min.)
K této směsi potom nalijeme zbytek vlažného mléka a ostatní suroviny.
Vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 30 min. kynout.



Bochánek vyklopíme na pracovní plochu, rozdělíme na dvě poloviny,  jednu ještě necháme odpočívat. Těsto válečkem vyválíme na čtverec o rozměrech přibližně 30x 30 cm, navrstvíme makovou náplň po celé ploše, jen na spodním konci necháme asi 2 cm volné plochy těsta.



Tu potřeme vajíčkem, smíchaným se lžící mléka a opatrně zarolujeme, okraje založíme dovnitř.

Takto postupujeme i u druhého závinu, přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme zbývajícím vajíčkem a ještě necháme 30-40 minut kynout na plechu.
Zapneme troubu na 160 stupňů.
Pečeme asi 35-45 minut.

Necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.




 







2 komentáře:

  1. Díky za recept, a potvrzuji jeden z nejlepších závinů ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já děkuji za komentář.Mám velkou radost,že jste spokojená :-)

      Vymazat