neděle 1. května 2016

Naked cake...

Přiznám se hned na úvod, že naše rodina moc dorty nemusí. Když se blíží nějaká oslava, spíše dělávám Pavlovu nebo tiramisu.
Ale protože jsem příští týden patronkou úkolu týdne ve skupině Kuchařka pro dceru od Florentýny, řekla jsem si, že tento dort vyzkouším.


Dělala jsem ho přesně podle receptu na blogu, a i když ten můj není na pohled úplně podle mých představ, myslím, že chuťově je skvělý. Nadýchaný, jemný, vůbec ne hutný, jako dorty, na které jsem byla zvyklá a které mi pravě moc nechutnaly.A hlavně je opravdu velmi jednoduchý na přípravu.



Na korpus:
  • 3 vajíčka bílky a žloutky zvlášť
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g kukuřičného škrobu
Na sirup:
  • šťáva z 1 menšího citronu
  • 50 g cukru krupice
  • troška rumu
Na krém:
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového nebo jiného pudinku
  • 500 ml mléka


Troubu nastavíme na 180 stupňů. Vymažeme a vysypeme dortovou formu.
Já jsem použila formu o průměru 17 cm. Při větším průměru formy budete muset zdvojnásobit dávku na korpus.

Bílky dáme do mísy robota s troškou cukru a balonovou metlou šleháme, postupně přidáváme zbytek cukru a teprve až je sníh hustý, lesklý a na metličce zůstávají špičky, máme hotovo.

Postupně lehce zamícháme  žloutky, vanilkový extrakt a mouku smíchanou se škrobem. Směs opatrně přesuneme do formy a stěrkou uhladíme povrch těsta.


Pečeme asi 40 minut.
Korpus zkoušíme špejlí. Po vytažení z trouby necháme ještě 3-5 min. odpočinout a teprve poté přesuneme na mřížku. Necháme vychladnout asi 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Připravíme si sirup na potření korpusů.
Vymačkáme šťávu s malého citronu, doplníme vodou a rumem do 100 ml. Přelijeme do hrnce a přisypeme 50 g cukru krupice.
Zahříváme, až se cukr rozpustí a potom ještě necháme asi půl minuty přejít varem.

Do 500 ml nasypeme puding a vaříme do zhoustnutí. Potom vmícháme lžíci másla, zamícháme a přikryjeme potravinovou folií a necháme pomalu zchládnout.

Do mísy robota si nakrájíme změklé máslo a cukr moučka. Šleháme třecím nástavcem asi 8 minut, až máslo začne světlat a nabude.

Postupně po lžičkách přidáváme vychladlý puding.
Korpus rozřízneme pilkovým nožem na tři díly, každý korpus postupně hojně potřeme sirupem a poté třetinou krému, postupujeme stejně i u ostatních korpusů.

(Můžeme jednotlivé pláty potřít i jahodovou marmeládou, nezkoušela jsem, ale myslím, že by to vypadalo skvěle...)

Stěrkou nebo špachtlí krém zarovnáme a uhladíme.
Zdobíme dle libosti, ovocem, květinami, sněhovými pusinkami…








Žádné komentáře:

Okomentovat