Ale protože jsem příští týden patronkou úkolu týdne ve skupině Kuchařka pro dceru od Florentýny, řekla jsem si, že tento dort vyzkouším.
Dělala jsem ho přesně podle receptu na blogu, a i když ten můj není na pohled úplně podle mých představ, myslím, že chuťově je skvělý. Nadýchaný, jemný, vůbec ne hutný, jako dorty, na které jsem byla zvyklá a které mi pravě moc nechutnaly.A hlavně je opravdu velmi jednoduchý na přípravu.
Na korpus:
- 3 vajíčka bílky a žloutky zvlášť
- 150 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g kukuřičného škrobu
Na sirup:
- šťáva z 1 menšího citronu
- 50 g cukru krupice
- troška rumu
Na krém:
- 250 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 sáček vanilkového nebo jiného pudinku
- 500 ml mléka
Troubu nastavíme na 180 stupňů. Vymažeme
a vysypeme dortovou formu.
Já jsem použila formu o průměru 17 cm. Při
větším průměru formy budete muset zdvojnásobit dávku na korpus.
Bílky dáme do mísy robota s troškou cukru
a balonovou metlou šleháme, postupně přidáváme zbytek cukru a teprve až je sníh
hustý, lesklý a na metličce zůstávají špičky, máme hotovo.
Postupně lehce zamícháme žloutky, vanilkový extrakt a mouku smíchanou se
škrobem. Směs opatrně přesuneme do formy a stěrkou uhladíme povrch těsta.
Pečeme asi 40 minut.
Korpus zkoušíme špejlí. Po vytažení z trouby
necháme ještě 3-5 min. odpočinout a teprve poté přesuneme na mřížku. Necháme
vychladnout asi 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Připravíme si sirup na potření korpusů.
Připravíme si sirup na potření korpusů.
Vymačkáme šťávu s malého citronu,
doplníme vodou a rumem do 100 ml. Přelijeme do hrnce a přisypeme 50 g cukru
krupice.
Zahříváme, až se cukr rozpustí a potom
ještě necháme asi půl minuty přejít varem.
Do 500 ml nasypeme puding a vaříme do zhoustnutí.
Potom vmícháme lžíci másla, zamícháme a přikryjeme potravinovou folií a necháme
pomalu zchládnout.
Do mísy robota si nakrájíme změklé máslo
a cukr moučka. Šleháme třecím nástavcem asi 8 minut, až máslo začne světlat a
nabude.
Postupně po lžičkách přidáváme vychladlý puding.
Postupně po lžičkách přidáváme vychladlý puding.
Korpus rozřízneme pilkovým nožem na tři
díly, každý korpus postupně hojně potřeme sirupem a poté třetinou krému,
postupujeme stejně i u ostatních korpusů.
(Můžeme jednotlivé pláty potřít i jahodovou marmeládou, nezkoušela jsem, ale myslím, že by to vypadalo skvěle...)
Stěrkou nebo špachtlí krém zarovnáme a
uhladíme.
Žádné komentáře:
Okomentovat