úterý 31. května 2016

Toustový chleba...

Taky máte rádi pohodová rána, kdy nic nemusíte a užíváte si povalování v posteli, a potom skvělou snídani? V neděli jsem udělala svoji první letošní domácí marmeládu a pořád jsem si říkala, co ještě tomu chybí...při pohledu na toustovač v kuchyni mě to hned napadlo...Jasně, zkusím udělat toustový chleba :-D 

Projela jsem net a nejvíc mě zaujal recept od Kamily , kterou vídám i ve skupinkách o pečení chleba, a i když se recept zdá na první pohled složitý a objevují se tam slova, které třeba neznáte, opravdu je krásně napsaný a pečení šlo jako po másle.
Navíc je toustový chleba opravdu chuťově vynikající a vydrží dlouho vláčný.

Na toustový chleba budete potřebovat:

Na tangzhong:
210 g vody
50 g hladké mouky 

Suroviny odvážíme do kastůlku, a na mírném plameni zahříváme a mícháme, až směs zesklovatí a má konzistenci kaše. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.



Na omládek:
150 g hladké mouky
10 g droždí
1 lžička medu
120 ml vlažné vody nebo podmáslí

Droždí a med smícháme s vodou nebo podmáslím, přidáme mouku a necháme kynout přibližně hodinu a půl.



Do mísy robota si připravíme 
150 g špaldové mouky ( pokud nemáte nebo nechcete, použijte hladkou)
150 g hladké mouky
3 lžíce olivového oleje 
11 g soli


Přidáme tangzhong i omládek a vymícháme pomocí hnětacího nástavce těsto. 


Nelekejte se, v první chvíli vypadá strašně husté, ale během pár sekund se změní. Kdyby se vám i přesto zdálo příliš hutné, můžete přidat kapku vody.  
Mísu přikryjte igelitem nebo utěrkou a nechte hodinu kynout.

Vymažte si máslem chlebíčkovou formu.
Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a válečkem vyválejte obdélníkový tvar.

Srolujte těsto do tvaru podobném velkému rohlíku, okraje založte a vložte do chlebíčkové formy, kde si ještě pobude přibližně hodinu, hodinu a půl přikryté igelitovým sáčkem.
(Pokud časově nestíháte, můžete nechat kynout přes noc i v lednici.)


Roztopte troubu na 230 stupňů, dovnitř dejte plecháček s vodou nebo plech na zapaření, pokud jste zvyklí zapařovat troubu při pečení.
Vložte formu s těstem. ( Pokud zapařujete, chrstněte na spodní plech opatrně 100 ml horké vody a rychle troubu zavřete.)

Pečte 10 min na 230 stupňů, potom snižte na 200 stupňů, otevřete troubu a vytáhněte plecháček, případně vyvětrejte páru, pokud jste zapařovali na plechu.

Pečte ještě 20 min. Poté chleba opatrně vyklopte z formy, vraťte zpět do trouby a ještě 15 minut dopékejte.
Po vytažení nechejte vychladnout na kovové mřížce.






2 komentáře:

  1. Moc pěkně popsané a nafocené :) Určitě vyzkouším! Toustový chleba miluju k vajíčkům nebo zapečený se šunkou a sýrem. Myslíte, že by šel udělat i ze sušeného droždí?

    OdpovědětSmazat
  2. Myslím,že by to mělo jít,jen bych v tom případě nedělala omládek a jen to vše smíchala s moukou a tangzhongem a nechala kynout trošku dýl...
    A moc děkuji za milá slova,moc mě to těší :-)

    OdpovědětSmazat