čtvrtek 2. března 2017

Boží milosti...



Fašaňku, fašaňku, už je tě namále,
jako tej rosenky na zelenej trávě...
...

Na konci fašaňku, kdo nemá galánku,
už ju mět nebude, protože půst bude...




Masopust...fašank, nebo taky vostatke, voračky, končiny...

Začínal svátkem Tří králů a pokračoval až do Popeleční středy, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi. V tu dobu pomalu končí nadvláda zimy a jaro je za dveřmi...
Byl ve znamení veselí a zábavy a právě v těchto dnech to v domácnostech vonělo koblihami a také božími milostmi.

Matně si pamatuju, jak byly tyto zvláštní krucánky u babičky v komoře a jako děti jsme na ně tajně chodily. Babička to vždycky stejně poznala, protože jsme byli všichni od opadaného moučkového cukru a ten nás prozradil :-)

Doma se mi sešly tři recepty z oblasti Slovácka a postupně jsem je všechny vyzkoušela.
Ten od babičky jasně zvítězil a tak se s vámi o tuto tradiční masopustní pochoutku ráda podělím...


Boží milosti...na Slovensku fánky nebo krapně

250 g hladké mouky
50 g cukru
50 g másla
2 žloutky
3 lžíce rumu
5 lžic smetany
špetka soli
citronová kůra...může a nemusí být

olej na smažení
cukr moučka a vanilkový cukr na obalení



Všechny suroviny postupně smícháme a rukama vypracujeme vláčné těsto, podobné těstu na
na štrůdl.


Necháme odležet, nejlépe přes noc.
Druhý den válečkem rozválíme na přibližně 2 mm silnou placku. (Moc nepodsypáváme, těsto se skoro nelepí a v oleji při smažení by nám opadaná mouka dělala neplechu...)


Rádýlkem krájíme tvary a uprostřed prořízneme.
 

Smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.



Dáme okapat na papírový ubrousek a vlažné obalíme v cukru.
 




Přeji vám všem krásný masopustní víkend a nechte si chutnat...



Žádné komentáře:

Okomentovat