Fašaňku, fašaňku, už je tě namále,
jako tej rosenky na zelenej trávě...
...
...
Na konci fašaňku, kdo nemá galánku,
už ju mět nebude, protože půst bude...
Masopust...fašank, nebo
taky vostatke, voračky, končiny...
Začínal svátkem Tří
králů a pokračoval až do Popeleční středy, kterou začíná 40 denní půst před
Velikonocemi. V tu dobu pomalu končí nadvláda zimy a jaro je za dveřmi...
Byl ve znamení veselí a
zábavy a právě v těchto dnech
to v domácnostech vonělo koblihami a také božími milostmi.
Matně si pamatuju, jak
byly tyto zvláštní krucánky u babičky v komoře a jako děti jsme na ně tajně
chodily. Babička to vždycky stejně poznala, protože jsme byli všichni od
opadaného moučkového cukru a ten nás prozradil :-)
Doma se mi sešly tři
recepty z oblasti Slovácka a postupně jsem je
všechny vyzkoušela.
Ten od babičky jasně zvítězil a tak se
s vámi o tuto tradiční masopustní pochoutku ráda podělím...
Boží milosti...na
Slovensku fánky nebo krapně
250 g hladké mouky
50 g cukru
50 g másla
2 žloutky
3 lžíce rumu
5 lžic smetany
špetka soli
citronová kůra...může a
nemusí být
olej na smažení
cukr moučka a vanilkový
cukr na obalení
Všechny suroviny
postupně smícháme a rukama vypracujeme vláčné těsto, podobné těstu na
na štrůdl.
Necháme odležet, nejlépe
přes noc.
Druhý den válečkem
rozválíme na přibližně 2 mm silnou placku. (Moc nepodsypáváme, těsto se skoro
nelepí a v oleji při smažení by nám opadaná mouka dělala neplechu...)
Rádýlkem krájíme tvary a
uprostřed prořízneme.
Smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
Dáme okapat na papírový
ubrousek a vlažné obalíme v cukru.
Přeji vám všem krásný
masopustní víkend a nechte si chutnat...
Žádné komentáře:
Okomentovat