Dnes
jsem poprvé pekla bílý chleba s mother dough (mateřským těstem), trošku
náročnější na načasování přípravy, ale jednoduchý a tak chutný, že mi
to ve finále vůbec nevadilo. A i když to není žádný krasavec, na chuti
mu to vůbec neubralo...
Inspiraci jsem našla na skupině "Pečem pecen" od Martiny Baumgartel a zejména na úžasných stránkách Koření života :-)
Bohužel
to byl jen takový pokus a vůbec jsem nečekala, že to bude taková
dobrota a tak jsem si postup nevyfotila. Ale slibuju, že při dalším
pečení se budu snažit fotky udělat a přidat :-)
Přípravu chleba si musíte načasovat a čtyři dny před plánovanám pečením si připravit mateřské těsto.
To jsem připravila tak, že jsem smíchala:
85 g kvásku (rozkvašeného klasicky 12 hodin předem: 100 g mouky žitné, 100 g vody a dvě lžičky kvásku z lednice)
85 g kvásku (rozkvašeného klasicky 12 hodin předem: 100 g mouky žitné, 100 g vody a dvě lžičky kvásku z lednice)
85 g vody
170 g pšeničné chlebové mouky
Vše jsem smíchala dohromady do tužší koule. Dala do plastové misky, zakryla igelitem a nechala čtyři dny v lednici.
Po
4-5 dnech jsem zadělala těsto a nechala 5-6 hodin kynout s překládáním
po 1,5 hodinách. Toto je jediná náročná fáze, jinak jde všechno samo.
Těsto na poloviční dávku, jeden menší bochník chleba...
150 g motherdough
230 g vody
8 g soli
15 g žitné mouky
325 g pšeničné chlebové mouky
Motherdough
si navážíme, nejlépe tak, že si ho natrháme, je poměrně tuhé. Zalejeme
vodou, posypeme solí a přidáme žitnou mouku a vše zpracujeme do těsta.
Potom přidáme chlebovou a znovu zamícháme.
Těsto se hodně lepí a nejlépe je si pomáhat stěrkou.
Těsto necháme přikryté kynout při pokojové teplotě.
Po hodině a půl popřekládáme stěrkou.(Nabereme zespodu těsto stěrkou a jakoby ho přeložíme nahoru)
Po hodině a půl popřekládáme stěrkou.(Nabereme zespodu těsto stěrkou a jakoby ho přeložíme nahoru)
Takto posupujeme přibližně 5-6 hodin a pravidelně překládáme.
Takto připravené těsto dáme na noc do lednice, přikryté igelitem.
Ráno rozehřejeme troubu na 250 stupňů včetně nádoby, do které chrstneme vodu na zapaření.
Těsto vyndáme z lednice a na lehce pomoučené ploše těsto vytvarujeme do bochníku nebo jiného požadovaného tvaru.
Před pečením nařízneme a dáme do trouby, nalijeme do spodní nádoby hrnek horké body na zapaření a rychle zavřeme dvířka trouby.
Takto
pečeme asi 15 minut.Potom spodní plech vyndáme, plech s chlebem
otočíme, aby se pekl rovnoměrně a dopékáme ještě asi 10-15 min.
Necháme chladnout na mřížce.
Moc pěkný článek.
OdpovědětVymazatMoc děkuji,vážím si toho,že se vám líbí 🌝
OdpovědětVymazat