pondělí 4. dubna 2016

Cibulový koláč...



Před časem jsem si z Anglie objednala velkou a úžasnou kuchařku...vlastně spíš takovou pečící bibli, plnou základů, fíglů a receptů pro ty, co milují pečení, stejně jako já... k mému překvapení dorazila brzo a v pořádku.
A protože neumím anglicky, tak je to pro mě obrovská výzva.
Samozřejmě jsem hned chtěla něco vyzkoušet...i když obsahuje takové skvosty, že postupně upeču snad všechny dobroty, co v ní jsou... a protože manžel jako první zapíchl prst do receptu s "hoooooodně cibule", tak jsem ho chtěla  překvapit... :-)

Recept je skvěle napsaný a sedí všechny suroviny i doba pečení...s pomocí překladače, dcery a intuice jsem se ujistila, že jsem recept pochopila správně a šla jsem na to.

Roast onion tart...něco jako koláč s pečenou cibulí

Z věcí, které běžně nemusíte mít doma jsem potřebovala:
100g parmazánu,
5 červených cibulí,
šlehačku 225 ml, 
tymián...

A jinak potřebujeme 

225ml mléka
balzamikový ocet 1,5 lžíce

olivový olej 90ml
lžička cukru moučka
změklé máslo 175 g
hlad.mouku 250 g
3 vejce (2 a žloutek)
pepř a sůl

Těsto:

250g hladké mouky
špetka soli
175 g změklého másla
60-80 ml chladné vody (dala jsem tak 70ml)


Smícháme všechny přísady (mně v tomto případě opět pomohl pomocník Kitchen Aid... 


Vyválíme placku trochu větší, než je průměr formy, osvědčilo se mi dát těsto mezi dva pečící papíry a vyválet do požadovaného tvaru a pomocí jednoho přenést do formy, přitisknout okraje a přejet válečkem po povrchu formy, krásně se přebytečné těsto oddělí.





Propícháme vidličkou, položíme na plochu pečící papír a nasypeme na něj cokoliv, co těsto zatíží a zabrání nafouknutí při pečení...v tomto případě fazole(možno používat opakovaně-ale jen znovu na slepé pečení -
polévku z nich nedělat :-))



Pečeme na 180 stupních asi 30 min., potom sundáme pečící papír s fazolemi a schováme na příště.


Mezitím si připravíme věci na naplnění koláče

Pečená cibule:


Předehřejeme troubu na 180 stupňů
4-5 tmavých cibulí, překrojíme na polovinu,(necháme kousek u kořínku a tu polovinu šikmo nožem ještě na tři díly, takže máme z jedné cibule 6 ks.) Naskládáme opatrně na plech,vyložený pečícím papírem...
Smícháme 90ml oliv.oleje a 1,5 lžíce balzamikového octa, potřeme touto směsí cibuli a posypeme lžící moučkového cukru...klidně přes sítko, cibule dostane karamelovou chuť

Dáme péct na cca 25 min , opatrně můžeme otočit.

Když se peče cibule, můžeme si připravit náplň, kterou koláč polijeme.

2 vejce a 1 žloutek
225 ml smetany na šlehání
225 ml mléka
mořskou sůl a pepř
vše dodromady vyšleháme...


Až je cibule upečená a náplň připravená,vezmeme upečený korpus,posypeme parmazánem (100g), naskládáme pečenou cibuli a opatrně zalijeme náplní, posypeme tymiánem a dáme péct na 30 min na 190 stupňů.


Můžeme jíst teplý nebo chladný.



Žádné komentáře:

Okomentovat