úterý 5. dubna 2016

Risi bisi...

Na Flo je prostě spoleh, říkala jsem si v duchu, když jsem si před chvílí užívala talíř téhle dobroty.
Přesně tohle jsem totiž po včerejším "nedobrovolném půstu" po vytrhnutí osmičky potřebovala a tak si moje chuťové buňky patřičně užívaly...

Když jsem si ještě přečetla, že Risi bisi je italské jídlo a jí se tradičně v Benátkách na oslavách svatého Marka, měla jsem prostě tisíc důvodů to zkusit :-) 
Pokud nejste vyloženě odpůrci hrášku a italského typu rizota, tak vám to bude určitě moc chutnat.
 
Dělala jsem poloviční množství, protože jsem si myslela, že tohle jídlo budu jíst sama.Nakonec si druhou polovinu vzal můj muž a jeho pochvalné hmmmm mě přesvědčilo o tom, že i jemu to moc chutnalo :-)

Nejdůležitější je připravit si den předem dobrý vývar.

Na poloviční množství, čili dvě porce budete potřebovat:

125 g rýže arborio
600 ml vývaru 
200 g mraženého hrášku (použila jsem mladý hrášešk Bonduelle)
50 g slaniny
1 stonek řapíkatého celeru
25 ml bílého vína   další skleničku k popíjení při vaření :-)

1,5 lžíci másla
25 g parmazánu

*Oddělte si polovinu vývaru a přiveďte k varu a nasypte do něj méně než polovinu mraženého hrášku.Nechte krátce prohřát a potom rozmixujte ponorným mixérem a zceďte.Zachycené slupky ještě propasírujte.
*Ohřejte si druhou polovinu vývaru a udržujte teplý.
*Řapíkatý celer oškrábejte škrabkou a nakrájejte na drobné kostičky.
*Slaninu nakrájejte na malé kostky, vhoďte do širší pánve, podlijte lžící vody a ohřívejte, než pustí trochu vlastní šťávy.
*Chvíli restujte, přidejte lžíci másla a řapíkatý celer. Společně restujte asi dvě minuty.

*Celer a slaninu podlijte vínem, počkejte, až se víno úplně vyvaří. Přilejte 100 ml vývaru, přisypte propláchnutou rýži a počkejte přibližně dvě minuty, až rýže skoro všechnu tekutinu vstřebá.



*Poté zalijte hráškovým krémem a dál vařte, dokud se nevstřebá. Občas je potřeba promíchat.
*Když se i hráškový krém vstřebá, pomalu přilévejte po malých naběračkách vývaru do rýže a nechejte vařit, míchejte a ochutnávejte, dokud nebude rýže měkká.


Konzistence jídla by měla být něco mezi polévkou a rizotem...spíše kašovitá.
*Ochutnejte a pokud je potřeba, pokrm dosolte. 
*Odstavte z plotny,  přidejtě menší lžíci másla, zvytek hrášku a polovinu množství nastrouhaného parmazánu. Míchejte, dokud se vše pěkně nespojí.


*Servírujte v hlubokém talíři, posypané parmazánem. Jezte lžící...





2 komentáře:

  1. Vypadá to lákavě, asi o víkendu vyzkouším, jsem sama doma, tak bych mohla něco odlehčeného, díky za inspiraci :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt je to moc dobrý,ani jsem to nečekala.Tak ať vám chutná :-)

    OdpovědětVymazat