středa 21. prosince 2016

Kokosový kmen...



Toto nepečené cukroví je vlastně vůbec nejoblíbenější v naší rodině. I proto ho musím dělat co nejpozději, aby se dočkalo Vánoc  :-D



Říkáme mu kokosový kmen, ale spíše je to taková roláda.
Recept mám od babičky, ale lety jsem si ho upravila ještě trochu více podle svého a hlavně vychytala mouchy, protože první roky při pokusu o vyválení co nejtenčí placky z těsta, co se lepí na váleček, byly opravdu hodně těžké :-D

Na  výrobu jednoho kmene o  délce asi 50 cm budete potřebovat:



Na  tmavé těsto:

250 g piškotů
100 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
5 polévkových lžic  rumu
2 celá vejce

Na kokosovou hmotu:

150 g změklého másla
100 g moučkového cukru
130 g kokosu
1 bílek

dva kusy pečícího papíru
potravinovou  fólii
kokos na obalení

Nejdříve si odvážíme piškoty, které si rozdrtíme válečkem, letos jsem poprvé použila sekáček. Sice jsem to měla na etapy, ale piškotová drť byla oproti jiným rokům neuvěřitelně jemná.





Do větší mísy nasypeme drcené piškoty, cukr, vejce, rum i kakao a rukama zpracujeme v hladké těsto.

Do další mísy si dáme změklé máslo, bílek, kokos a cukr a také rukama prohněteme kokosovou hmotu.



Na pečící papír dáme tmavé těsto a mezi dvěma  pláty pečícího papíru, které při válení přidržujeme  tělem o  hranu stolu, aby nám papír neujížděl po lince.
Snažíme se vyválet tenkou placku, která má tvar obdélníku asi 45x25 cm, tloušťku asi 0,5 cm.
Nožem zarovnáme tvar a odřezky přidáme na delší konce a zaválíme znovu do těsta.


Potom na těsto navrstvíme bílou hmotu a na straně, kde začneme rolovat, necháme tak centimetr od kraje.



Přikryjeme potravinovou folií a lehce válečkem  vyrovnáme, aby jí bylo všude přibližně stejně. Folii nesundáváme.



Převrátíme bílou hmotou dolů i s folií a odlepíme opatrně spodní pečící papír. Je to proto, aby nám šla roláda zamotat a nelepila se na něj.
Potom už ji zpátky lehce překlopíme buď na nový kus pečícího papíru  nebo na kus potravinové folie a opatrně rolujeme do rolády.



Hotovou roládu pořádně oválíme ve zbytku kokosu,ořízneme okraje, dáme do krabice a necháme v chladu.




Řežeme opatrně pilkovým nožem…po zaležení je struktura ještě lépe vykreslená.


2 komentáře:

  1. Už druhý den procházím Vaše recepty a neustále přicházím na další a další favority:-) Kokos se řadí na jedno z předních míst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velikou radost, moc děkuji :-)

      Vymazat