Toto nepečené cukroví je
vlastně vůbec nejoblíbenější v naší rodině. I proto ho musím dělat co
nejpozději, aby se dočkalo Vánoc :-D
Říkáme mu kokosový kmen,
ale spíše je to taková roláda.
Recept mám od babičky,
ale lety jsem si ho upravila ještě trochu více podle svého a hlavně vychytala
mouchy, protože první roky při pokusu o vyválení co nejtenčí placky z těsta,
co se lepí na váleček, byly opravdu hodně těžké :-D
Na výrobu jednoho kmene o délce asi 50 cm budete potřebovat:
Na tmavé těsto:
250 g piškotů
100 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
5 polévkových lžic rumu
2 celá vejce
Na kokosovou hmotu:
150 g změklého másla
100 g moučkového cukru
130 g kokosu
1 bílek
dva kusy pečícího papíru
potravinovou fólii
kokos na obalení
Nejdříve si odvážíme
piškoty, které si rozdrtíme válečkem, letos jsem poprvé použila sekáček. Sice
jsem to měla na etapy, ale piškotová drť byla oproti jiným rokům neuvěřitelně
jemná.
Do větší mísy nasypeme drcené
piškoty, cukr, vejce, rum i kakao a rukama zpracujeme v hladké těsto.
Do další mísy si dáme
změklé máslo, bílek, kokos a cukr a také rukama prohněteme kokosovou hmotu.
Na pečící papír dáme
tmavé těsto a mezi dvěma pláty pečícího
papíru, které při válení přidržujeme tělem o hranu stolu, aby nám papír neujížděl po lince.
Snažíme se vyválet
tenkou placku, která má tvar obdélníku asi 45x25 cm, tloušťku asi 0,5 cm.
Nožem zarovnáme tvar a
odřezky přidáme na delší konce a zaválíme znovu do těsta.
Potom na těsto navrstvíme
bílou hmotu a na straně, kde začneme rolovat, necháme tak centimetr od kraje.
Přikryjeme potravinovou
folií a lehce válečkem vyrovnáme, aby jí
bylo všude přibližně stejně. Folii nesundáváme.
Převrátíme bílou hmotou
dolů i s folií a odlepíme opatrně spodní pečící papír. Je to proto, aby
nám šla roláda zamotat a nelepila se na něj.
Potom už ji zpátky lehce
překlopíme buď na nový kus pečícího papíru nebo na kus potravinové folie a opatrně
rolujeme do rolády.
Hotovou roládu pořádně
oválíme ve zbytku kokosu,ořízneme okraje, dáme do krabice a necháme v chladu.
Řežeme opatrně pilkovým
nožem…po zaležení je struktura ještě lépe vykreslená.
Už druhý den procházím Vaše recepty a neustále přicházím na další a další favority:-) Kokos se řadí na jedno z předních míst.
OdpovědětVymazatTak to mám velikou radost, moc děkuji :-)
Vymazat