Recept mám po prababičce a i když je to obyčejné cukroví, při pečení na ni vždycky vzpomínám...
Těsto si připravíme den dopředu a necháme v lednici odležet. Doporučuji do těsta použít opravdu máslo, jinak to nebude ono.
Na linecké cukroví budeme potřebovat:
(množství je přibližně na dva plechy cukroví )
250 g hladké mouky
150 g povoleného másla
60 g cukru moučka
2 žloutky
Všechny suroviny dáme do mísy robotu a plochým nástavcem na nejnižší stupeň vytvoříme drobenku, kterou ještě následně rukama zpracujeme v hladké těsto.
Zabalíme do igelitového sáčku a uložíme na pár hodin, nejlépe přes noc do lednice.
Druhý den necháme povolit a vyvalujeme asi 2 -3 mm tenké těsto. Pokud se trhá, pomůžeme si při vyvalování potravinovou folií.
Vykrajujeme tvary, pokud chceme plnit marmeládou, tak vykrojíme jeden plný a jeden ozdobně vykrojený.
Pečeme asi 8-10 min na 160 stupních, těsto začne krásně vonět a poté už je potřeba ho hlídat.
Po vystydnutí namažeme spodní kus marmeládou, vykrojený horní kus pocukrujeme mletým cukrem a slepíme k sobě.
Je možné nahradit hladkou mouku špaldovou moukou z lidlu 630?
OdpovědětVymazatNezkoušela jsem,ale snad by to vadit nemělo.Kdyby se těsto trhalo,tak zkuste přidat malinko másla.
OdpovědětVymazatMarti,zase nádhera.Děláš mi chutě. :-)
OdpovědětVymazatRecept jedním slovem katastrofa. Těsto se nechce dlouho spojit a až se to konečně povede,tak po upečení se těsto láme. skoro celou dávku jsem vyhodila. Takže zůstávám u svého starého receptu.
OdpovědětVymazatDělám každý rok a nemám se zpracováním i lámáním problém...a mám i spoustu kladných reakcí od ostatních...měla jste kvalitní máslo?
Vymazat