Makronky…moje veliká
láska, ale také výzva.
Samotný recept je přitom
velmi jednoduchý, ale je to věda. Pokaždé, když se mi povedou, mám pocit, že
jsem se to konečně naučila, ale někdy umí pěkně „vytrestat“
Z jistila jsem, že nemůžu při pečení vařit ani umývat
nádobí, abych nepřidávala v bytě vlhkost.
Dělám je pořád stejně,
někdy jsou krásné, jindy popraskané - prostě
sázka do loterie J
Pokaždé při pečení
sleduju, co se v troubě děje a moc si přeju, aby se povedly.
Makronky podle
Lebowitze:
2 bílky pokojové teploty, spíš menší...
60g krystalového cukru
100 g moučkového cukru
50 g mandlové moučky
100 g moučkového cukru
50 g mandlové moučky
25 g kakaa
holandského typu
Bílky šleháme do pěny,
poté pomalu přidáváme krystalový cukr a dále šleháme, až bílky tvoří špičky.
Přidáme ostatní suroviny
a "makronkujeme" tj.zapracováváme do bílků a snažíme se vytlačit
vzduch, stěrkou děláme písmeko "J" až hmota připomíná stuhu, tj.
pomalu stéká a nezůstává pevná, ale po chvilce zanikne ve hmotě.
Dáme do sáčku s širokou
hubičkou a kolmo stříkáme kolečka o průměru cca 4 cm, (udělala jsem si šablonu, kterou strčím pod pečící papír a
někdy využiji přímo silikonovou
podložku, která se dá koupit.)
Potom do plechu zespod
párkrát bouchneme dlaní, nebo klepneme o
pracovní plochu, aby se odstranily případné bublinky a necháme zaschnout do
doby, až se nelepí, když na ně sáhneme prstem.
Poté upečeme při 150-160
stupních asi 14 min. - podle typu trouby.
Krémy hledám na
internetu....oblíbený je tento/z blogu
Nuselské kuchty/...
http://nuselskakuchta.blogspot.cz/…/makronky-s-kremem-ze-sl…
http://nuselskakuchta.blogspot.cz/…/makronky-s-kremem-ze-sl…
Žádné komentáře:
Okomentovat