neděle 24. ledna 2016

Makronky...



Makronky…moje veliká láska, ale také výzva.
Samotný recept je přitom velmi jednoduchý, ale je to věda. Pokaždé, když se mi povedou, mám pocit, že jsem se to konečně naučila, ale někdy umí pěkně „vytrestat“
Z jistila  jsem, že nemůžu při pečení vařit ani umývat nádobí, abych nepřidávala v bytě vlhkost.
Dělám je pořád stejně, někdy jsou krásné,  jindy popraskané - prostě sázka do loterie J
Pokaždé při pečení sleduju, co se v troubě děje a moc si přeju, aby se povedly.



Makronky podle Lebowitze:

2 bílky pokojové teploty, spíš menší...
60g  krystalového cukru
100 g moučkového cukru
50 g mandlové moučky
25 g kakaa holandského typu

Bílky šleháme do pěny, poté pomalu přidáváme krystalový cukr a dále šleháme, až bílky tvoří špičky.
Přidáme ostatní suroviny a "makronkujeme" tj.zapracováváme do bílků a snažíme se vytlačit vzduch, stěrkou děláme písmeko "J" až hmota připomíná stuhu, tj. pomalu stéká a nezůstává pevná, ale po chvilce zanikne ve hmotě.
Dáme do sáčku s širokou hubičkou a kolmo stříkáme kolečka o průměru cca 4 cm, (udělala jsem si  šablonu, kterou strčím pod pečící papír a někdy využiji  přímo silikonovou podložku, která se dá koupit.)
Potom do plechu zespod párkrát bouchneme dlaní, nebo klepneme  o pracovní plochu, aby se odstranily případné bublinky a necháme zaschnout do doby, až se nelepí, když na ně sáhneme prstem.
Poté upečeme při 150-160 stupních asi 14 min. - podle typu trouby.

Krémy hledám na internetu....oblíbený  je tento/z blogu Nuselské kuchty/...
http://nuselskakuchta.blogspot.cz/…/makronky-s-kremem-ze-sl…








Žádné komentáře:

Okomentovat