středa 27. ledna 2016

Babiččiny lívance...

Včera jsem si koupila vytoužený "lívanečník". Měla jsem ho v seznamu přání už dlouho, ale bylo potřeba koupit důležitější věci...
Moje dcera lívance miluje a tak jsem si říkala, že to bude dobrá investice :-)
A to bych nebyla já, abych ho hned nezkusila...
 

Těsto na babiččiny lívance mám v kuchařce spoustu let, je to asi klasika, kterou dělá spousta z vás, ale třeba někdo tento tip uvítá...
Jsou totiž vynikající...

Na poloviční dávku, asi 16 lívanců potřebujete:

350 ml mléka
200 g polohrubé mouky
1 vajíčko
10-15 g droždí
20 g cukru krupice
špetka soli

Na ozdobení:cukr, marmeládu, zakysanou smetanu, strouhaný tvaroh, skořicový cukr, javorový sirup...prostě, jak kdo má rád :-)

Droždí zasypeme polovinou cukru, lžící mouky a zalijeme troškou vlažného mléka.
Necháme vzejít kvásek.
Ten nalijeme ke zbytku mléka, mouky, cukru a vejce, přidáme špetku soli a metličkou smícháme v řidší těstíčko.
Necháme 25-30 minut odpočinout, těsto ještě trochu nakyne.

Rozpálíme pánev nebo lívanečník, mašlovačkou potřeme tukem a lijeme trošku těstíčka.
Opékáme necelé půl minuty otočíme a opečeme z druhé strany.Každému plotýnka hřeje jinak, dobu musíte vyzkoušet.
Hotové lívance ozdobíme tím, co máme rádi, pocukrujeme a podáváme :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat