pondělí 25. ledna 2016

Vdolečky...



Blíží se období Masopustu a kromě klasických koblih se peče cokoliv sladkého, tak se vám třeba bude hodit recept na koláčky...nebo vdolečky,  jak kdo chcete...
Vždycky si při jejich pečení vzpomenu na prababičku z jižní Moravy, těsto na ně zadělávala ve velké dřevěné nádobě a byly prostě nejlepší na světě,protože byly od ní...





Kynuté koláčky

500g hladké mouky
100 g cukru moučka
100 g oleje
150 ml mléka
2 žloutky
2 lžíce majonézy
kostka kvasnic
Drobenka, povidla, tvarohová náplň, mléko a vajíčko na potření...viz níže





Kvasnice zasypeme lžící krupicového cukru, nalijeme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme mouku, cukr, žloutky, olej a majonézu, přidáme kvásek a doléváme mlékem, v robotu pomocí hákového nástavce uhněteme  těsto a necháme kynout zakryté igelitovým  sáčkem.



Potom vyválíme, nemusíme moc podsypávat, těsto je díky oleji  mastnější,  tak se nelepí. 


 Vykrajujeme malé kolečka podle toho, jak velké chceme koláčky, tohle je dělané skleničkou o průměru  4,5 cm,  ale dělávám i menší  J
Nastříkáme sáčkem trochu tvarohové náplně, dáme rozinku v rumu a zabalíme koláček.




Omočíme ve vajíčku a poté v drobence...


Na povidlové ještě uděláme v koláčku prstem důlek a dáme povidla a na to teprve drobenku...


Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlatova, až začnou vonět...asi 15 min.


Hned po vytažení z trouby potřeme horkým mlékem...



* Drobenka...hrubá mouka, cukr moučka, máslo...zpracovat rukama nebo v robotu na drobné kousíčky.
Kolik čeho? Babička říkávala: “ Kolik másla, tolik mouky, tolik cukru“. Je ale fakt, že když chci drobenku sušší, dávám trošku více mouky…



* Tvarohová náplň...tvaroh v alobalu, 1 žloutek, vanilkový cukr, cukr dle chuti, trošku strouhané citronové  kůry
Pokud se chystáte stříkat sáčkem jako já, nedávejte rozinky, ty dávám nahoru na tvaroh zvlášť.Můžete  je namočit přes noc v rumu...


* Do dalšího, menšího sáčku dám povidla, smíchané s troškou cukru a troškou rumu... můžete dávat malou i lžičkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat