Pokud přemýšlíte, co dobrého si o víkendu upéct, mám pro vás tip...
Tento
koláč peču už léta a i když je mrkvový, chutná i dětem, zůstane celkem
dlouho vláčný a obsahuje kvalitní suroviny, takže kousek ke kávě
nebude zas tak velkým prohřeškem...
A hlavně je to záležitost, kdy využijete svého robota na 100% :-D
Mrkvový koláč s mandlemi:
Na formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:
400 g mrkve
150 g jemně mletých mandlí
100 g špaldové mouky (můžeme použít i klasickou hladkou)
100 g másla
200 g třtinového cukru (může být i krupicový)
3 vejce... žloutky a bílky zvlášť
1 kypřící prášek (používám Alnatura)
kůra a šťáva z jednoho pomeranče
mandlové lupínky na posypání
Troubu zapneme na 180 stupňů.
Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Máslo společně s cukrem dáme do mísy a stromečkovou metlou necháme míchat, až se vytvoří kompaktní hmota.
Přidáme žloutky a necháme ještě chvilku pracovat.
Nastrouháme do hmoty kůru z pomeranče.
Mrkev nastrouháme najemno. Využila jsem nejjemnější nástavec struhadla
KA a za chvilku bylo hotovo.
Do misky s mrkví vymačkáme šťávu z jednoho
pomeranče.
V jiné míse si balonovou metlou vyšleháme tuhý sníh z bílků.
Do
mísy s těstem postupně vmícháme mrkev se šťávou, mouku, smíchanou s
práškem do pečiva, mandlovou moučku a lehce vmícháme sníh z bílků.
Hmotu vylijeme do koláčové formy a stěrkou zarovnáme.
Posypeme po povrchu mandlovými lupínky.
Vložíme do trouby a pečeme asi 45 min na 180 stupních.
Zdravim Martino,dají se s toho těsta dělat i mufiny😄N.
OdpovědětVymazat