středa 7. října 2015

Dýňový chlebíček...

Nedávno jsem vám tady psala o výborném dýňovém másle...nyní jsem přišla na další způsob, jak ho, v případě, že to pro vás nebude ten pravý šálek kávy, využít.

Opět mě inspiroval recept od Kuchařka pro dceru Florentýny.
Dýním díky jejím skvělým receptům přicházím na chuť a proto se třeba někdo z vás nechá také inspirovat.

Měla jsem strach, že se rodině nestrefím do vkusu, ale opak byl pravdou...všem moc chutnal, jen dcera si trochu zahrála na Popelku a postupně vybrala všechny kousky sušených švestek ze své porce :-)
Chlebíček jsem dělala podle tohoto receptu, jen jsem místo pyré dala zbytek dýňového másla.Pekla jsem asi o deset minut déle, protože se těsto ještě lepilo na špejli.


Dýňový kořeněný chlebíček /zdroj Kuchařka pro dceru-Jana Florentýna Zatloukalová /

2 hrnky hladké mouky (klasické cca 240ml )
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva (1/2 sáčku)
1 špetka jedlé sody
1 špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
1 lžička mleté skořice
1 špetka soli
120 g másla
2 velká vejce
1/2 hrnku jemného krystalového cukru
1/4 hrnku jemného hnědého cukru
3/4 hrnku dýňového pyré nebo másla, pokojové teploty
3 lžíce kysané smetany
hrst vlašských ořechů, hrubě pokrájených, a stejné množství sušených švestek, dtto
trocha másla a hrubá mouka na vymazání a vysypání 


1. Suroviny si vyndejte z lednice. Nechte chvíli při pokojové teplotě. Do misky prosijte mouku, prášek do pečiva a sodu, přidejte koření a sůl a metličkou důkladně promíchejte.
Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů.


2. Máslo dejte do robotu a chvíli třete, potom přidejte oba cukry a třete ještě aspoň deset minut, až vznikne světlá jemná pěna. Postupně zašlehejte obě vejce,potupně po jednom, až se sokonale spojí s hmotou.
Pokračujte ještě ve šlehání (tření) další jednu minutu.


3. Pomocí stěrky vmíchejte dýňové pyré a kysanou smetanu. Nakonec jemně zapracujte směs mouky s kořením a na samotný závěr krátce vmíchejte ořechy a švestky.


4. Chlebíčkové formy vymažte máslem a vysypte moukou až po okraj. Nalijte těsto a ve vyhřáté troubě pečte 35-40 minut dozlatova.








Přidat popisek



Žádné komentáře:

Okomentovat